keskiviikko 7. maaliskuuta 2007

Vastakkainasettelun aika on ohi (ammuttu)

"Suomalaisen työn tulevaisuutta rakennetaan yhteistyöllä, ei vastakkainasettelulla"
(Varoitus: linkki johtaa Keskustan verkkolehden Apilan artikkeliin. Omalla vastuulla.)

Pomo: "Sovitaanko yhteistyössä niin, että teet enemmän töitä pienemmällä palkalla?"
Duunari: "Sovitaan vaan."
Pomo: "Sovitaanko yhteistyössä niin, että teet työsi puolella palkalla, niin saadaan yksi ihminen palkattua lisää?"
Duunari: "Sovitaan vaan."
Pomo: "Sovitaanko yhteistyössä niin, että teet työsi neljännespalkalla, niin saadaan kolme ihmistä palkattua lisää?"
Duunari: "Sovitaan vaan."
Pomo: "Sovitaanko yhteistyössä niin, että teet työsi palkatta, niin saadaan kaikille työtä?"
Duunari: "Totta mooses. Kaikille työtä! Työtä, työtä, työtä tehdään yhteistyössä, silkasta tekemisen ilosta!"

* * *

Sininen ja valkoinen Suomen lipussa tarkoittavat ilmeisesti yhteistyötä, ja sen värivalinta alleviivannee, keiden yhteistyöstä on kyse. Yhteistyö on mukava asia – on vähän kummallista miten se minusta tässä yhteydessä kuitenkin tuntuu kovin nihkeältä.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti noin huonoa "kehityskeskustelua" ei tarvitse kenenkään käydä. Mää kun olin semmoisella hauskalla kuntoutuskurssilla, niin siellä bsytoloki oikein käski opettelemaan "EI:n" sanomista, jos tyrkyttävät liikaa töitä. Stressi lyhentää elinikää, lisää lihottavien ruoka-aineiden syöntiä ja on muutenkin vittumaista!

Anonyymi kirjoitti...

Nii juu... TUON jutun takana on TTU!
Kiitos ja anteex!

TTU

Ohari kirjoitti...

TTU, vähän huono bsytoloki, noin työnantajan kannalta, kun tuolla tavalla kehottaa vastarintaan. Sehän on melkein kuin... iih! :-)

Oikeastaan piti karrikoida, mitä on täydellinen yhteisymmärrys ja -työ työelämässä, ja että se menee aina tuohon suuntaan, jos on ylipäätään mihinkään mennäkseen. Ei puhettakaan, että syvässä yhteisymmärryksessä nostettaisiin palkkoja, vaan nousut ovat väsyneiden henkilöiden yökausia jatkuneiden neuvottelujen aikana väkisin vääntämiä senttejä, joista joka ikisestä työnantaja pitää kiinni omaa osuuttaan kasvattaakseen. Luonnollisesti, maailmanjärjestys nyt vaan on niin.

Tietysti voi ajatella, että työntekijän panos on kilpailukykyinen siinä missä mikä tahansa myynnissä oleva käikäle: hyvistä maksetaan hyvin ja suhdanteet vaihtelevat. Ihmisen epätasaisessa elämässä tuollainen jatkuva kilpaileminen ja pyrkyryys eivät kuitenkaan pidemmän päälle elämän laatua ainakaan paranna. Elämän laadun parantaminen ei tietenkään ole työnantajan asia, mutta työntekijän asia se on – ja tässäpä taas lipsahti vastakkainasettelun puolelle. Jos oikeisto tosiaan haluaa pitää yhteiskunnasta huolta (niin kuin se nyt kovin hurskaasti joka tuutista toitottaa), se olisi valmis ottamaan tämänkin näkökulman huomioon yhteistyöpyrkimyksissään. Ehkä se ottaakin. Ehkä seuraavissa tupo-neuvotteluissa nähdään, kuinka kauniisti pyytämällä palkat nousevat etenkin naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla edes lähelle kohtuullista, työtaakat vähenevät erityisesti hoitoalalla edes lähelle siedettävää ja lehmät lentävät. Ihan vaan nätisti yhteistyössä.

Joka tapauksessa (tästähän nyt kiljoonakommentti sukeutui) minusta vastakkainasettelun aika ei ole ohi ja erinomaisen hyvä niin. Itselläni on huomattavasti turvallisempi olo, kun tiedän, että porvari nukkuu huonosti ja joku jaksaa räyhätä minunkin työpanokselleni rahallista arvoa. Kiitos ja anteex kyynisyyteni :-)

oblomov jr kirjoitti...

Raxs Ohari, piretään porukalla huoli siitä, että porvari nukkuu huonosti!

Anonyymi kirjoitti...

Mukavaa, että Ohari on taas herännyt ja pitää vielä porvariakin hereillä.

Eevertti

Ohari kirjoitti...

Oblo, ilman muuta! Viva la Revolution! :-D Noh, ei sentään, eihän? Kunhan katsotaan, ettei hommat mene ihan yhteiseksi hymistelyksi. Vastakkaisuudet luovat yhteiskuntaan dynamiikkaa ja sitä tarvitaan, jotta asiat rullaavat pääomattomallakin puolella eivätkä markkinat ihan holtittomasti pientä ihmistä heittele. Maailma ei ehkä ole mustavalkoinen – eikä sen tarvitsekaan olla – mutta olisi aika hassua väittää, että se olisi yhtä sopuisaa harmaata puuroa.

Eevertti, oi kiitos kommentista! Huutelehan toistekin :-)