sunnuntai 29. heinäkuuta 2007

Mis laajoina aukeavat sukupolvien ja -puolien väliset kuilut

Luullakseni jossain universumin syövereissä oleva sukupolvien välinen kuilu repesi tänään riemusta, kun etsiskelin suuren kotimaisen apuvälineitä markkinoivan yrityksen sivuilta kuukautiskivuissa kärvistelevälle teinille kuumavesipulloa ja päädyin lueskelemaan lantionpohjan harjoituskuulien esittelytekstiä. Ehkä teenkin suurtilauksen ja ostan kuumavesipullon ja kuulien lisäksi verenpainemittarin, kävelykepin ja rollaattorin. Pitäisiköhän varata jo hautapaikkakin saman tien?

* * *

Siinä missä kuukautiskivut ovat helpottaneet tällä puolen sukupolvien välistä kuilua, PMS jatkaa voittokulkua. Yli kuilun räyhäävät toisilleen kivusta kiukkuinen tytär ja PMS:n nyrjäyttämä äiti. Maailmaan kuulemma mahtuu ääntä. Kuinkahan paljon? Joko aletaan olla äärirajoilla?

* * *

PMS:ssä eksien (ja nyksän) ajatteleminen on yhtä järkevää kuin naulan työntäminen pistorasiaan. Sähkökokeiluja olen onnistuneesti vältellyt, mutta ajatuksille on paha mennä tekemään mitään. Arvelenkin, että erinäisiä miehisiä korvia kuumottaa siellä täällä ja helakasti. Sen, joka pihtasi, ja sen, joka petti. Sen, joka tinttasi silmät mustiksi, ja sen, joka sättimällä raastoi itsetunnon palasiksi.

Joka ikinen näistä koltiaisista vannoi rakastavansa minua. Olipa hyvä, etteivät vihanneet.

(Jos sijoitan itseni tähän joukkoon, alkavat omatkin korvani kuumottaa. Niinpä en ala sellaiseen nyt ollenkaan vaan suuntaan kaiken kiukun SINNE MINNE SE KUULUU PRKL.)

Ystäväni on sitä mieltä, että kaikki naisten ja miesten väliset riidat johtuvat naisten kuukautiskierrosta. Ha! Minä ilmoitin hänelle, että ottaen huomioon miesten yleisen ja kaikinpuoleisen torveuden, helvetti olisikin irti, jos ne johtuisivat miesten kuukautiskierrosta.

* * *

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa – ja pitävät ne – muutaman päivän päästä taas korvat siellä täällä lakkaavat punottamasta ja ihmiskunta kaikkineen tuntuu minusta mukavalta joukolta. Paitsi Panu Rajala ei silloinkaan.

* * *

Edit myöhemmin:
Onko kukaan nähnyt tämän tekstin koherenssia? Tänne minä sen mielestäni jätin jonnekin, mutta olisiko sitten kipittänyt karkuun. Jos törmäätte siihen, sanokaa, että kotiin ei tarvitse tulla ainakaan pariin päivään.

17 kommenttia:

/mek kirjoitti...

Tommosia ne miehet just on!

PS. Onko tohkeena muka joku sana?

Ohari kirjoitti...

/mek, älä ees yritä. Sua ei ny lasketa. Ja onhan teitä siellä muutama muukin, jonka on ihan turha tulla provosoimaan ja kerjäämään verta nenusta. Ei tipu. Paitsi pusuhaleja korkeintaan.

PS. On se. Mun mielestä se on, ja täällä määrään minä. Ähä.

tiina kirjoitti...

Johonkin se raja täytyy kuitenkin aina vetää.
Kuten vaikka Panu Rajalaan.

Ohari kirjoitti...

Tiina, ja mieluummin jo vähän ennen.

makepeace75 kirjoitti...

Raja tulee jo sata kilsaa ennen Panu Rajalaa. *puistatuksia*

Kuumavesipulloja saa muuten ihan livenä Mokosta. Ainakin jouluna sai.(Toim.huom.)

Sun äitis kirjoitti...

Minusta tämä on erittäin koherentti teksti. Omasta itkupostauksestani jätin miehen osuuden mainitsematta, sillä tiesin, että herkät ja ymmärtävät sielut kyllä tunnistavat, mistä on kysymys, vaikken asiaa erityiseti alleviivaa.

Zepander kirjoitti...

Tästä lissää.

Ohari kirjoitti...

Makepeace, arvaas etsinkö kiivaasti netistä Mokkoa, kunnes tajusin jättää astevaihtelematta :-) Moko-myymälähän näkyy löytyvän esim. Ideaparkista. (Huomioikaa, miten viileän rauhallisesti totean tämän.) (Olen päässyt tyystin eroon Ideapark-kauhustani ja käyn siellä silloin tällöin kuin kuka tahansa normaali ihminen.) (Hohoo!)

Äitis, oih voih sentään, en kaiketi ole kovin herkkä enkä ymmärtävä sielu, sillä miehen osuus itkupostaukseesi ei tullut mieleenikään! Minä olen joskus apea niin, ettei siitä voi syyttää yhtäkään miestä. Esimerkiksi kun... nooh... tuota... No. Ei tule nyt mieleen, mutta kyllä sellaista joskus varmasti tapahtuu. Toivottavasti apeutesi helpottaa pikapuoliin.

Zepa, olemme Ltiilikan kanssa huomattavan eri linjoilla. Minusta elämä tosiaankin olisi huomattavasti mukavampaa kun ei olisi "niitä ikäviä vuotoja", enkä hitto soikoon voi tajuta, kenen mielestä ei olisi ja millä perusteella! Samoin mielialanvaihtelut ovat harvinaisen perseestä (pardon my Akaa), mutta en Ltiilikan tapaan oletakaan, että tilalle tulisi (edes e-pillereillä hoidettuna) "tasainen turtuneisuus, haluttomuus, vuodottomuus, hajuttomuus, mauttomuus, joissa ei takuulla ole mitään tuntematonta, ennustamatonta tai mystistä." Ei kai veren valuminen jalkovälistä tai mielialanvaihtelu ole sama kuin persoona(llisuus) tai edes temperamentti? Mitä ihmeen mystistä on PMS-raivareissa? Ja jos joku tulee minulle lässyttämään tässä vaiheessa, että voi voi tyttökulta kun tuo raivari kannattaisi nyt käyttää vaikka matonpesuun tai hirvijahtiin, lyön vasaralla otsaan. Vaikkakin kuvainnollisella, silti. Kuukautiskierto on helvetistä ja ihan perusteetta tällätty vain naissukupuolelle. Minun on hyvin vaikea nähdä siinä mitään positiivisia tai edes perinaisellisia puolia vaan minulle se on pääasiassa helvetinmoinen riesa, josta onneksi edes elämänsä loppuvuosiksi pääsee eroon (jos ei satu kuolemaan ennen aikojaan). Miessukupuolella on sitten omat riesansa, joista en edes nyt ala, ettei mene kohtuuttomaksi kun PMS.

Kaura kirjoitti...

Olishan se hassunhauskaa ja eri kivaa, jos toi PMS-homma pysyisi siedettävissä ja suurin piirtein sivistyneissä rajoissa ja sitä voisi näin näpsäkkään ihanan kätsästi käytellä. MUTTA XTTU KUN PITÄÄ OTTAA LÄÄKETTÄ ETTÄ KESTÄÄ ITSEÄÄN KUN PMS. Ja jos ottaa väärää lääkettä (suamex alkoholia) ei kestä mitään eikä ketään moneen päivään... Muun maailman kestäminen ehkä just onnistuis ilman mitään kemiaa. Tai no. Sanomani kumminkin on, että hyvä siinä on SÖPÖLLÄ PIKKU-PEMSSILLÄ PÄÄSEVIEN JEESUXTELLA PRKL!!!!! Ja kiitos kysymästä, elämäni ei ole tasapaksua jne. vodevö skeidulaa ilman pemssinpirua, vaan oikein vaihtelevaa, maukasta ja mielenkiintoista ja tunteitakin piisaa laidasta laitaan.

Kaura kirjoitti...

Husp, kommentoin vähän sekavasti täällä, mut olen vasta PMS-toipilas. Antenni.

Anonyymi kirjoitti...

Auttaisikos mitään, jos mä kertoisin, että synnyttäneille naisille sopii (usein) hormoonikierukka. Ja lorinat ovat ihan olemattomat eikä kipujakaan ole? IHAN TOTTA! Mulle on kerrottu. Uskottex te?

TTU

Ohari kirjoitti...

Kaura, nii-in ja näin justiin. Mikä se sitten on pienin paha: yrittää säätää kuukautiskiertoa ja hormonaaliheittelyä vai päätä vai ehkä vaan yrittää sietää sekoamatta ja piilottaa kirveet? Onneksi oma PMS:ni ei enää sentään noissa sfääreissä liikuskele enkä usko että alkoholinkäyttönikään niitä pahentaa (joskin siihen liittyvä torspoava seura silloin tällöin saattaa aiheuttaa närästystä, joka voi olla melko voimallista). Hulppeaa empatiaa tahollesi, sillä arvelen tosiaankin tietäväni, mistä puhut.

TTU, uskotaan. Mullapa olisi tuollaiselle kivalle kiemuralle reseptikin, mutta toistaiseksi olen vain siirrellyt sitä pöydältä toiselle, kun en ole ihan varma, että se vaikuttaisi kuukautiskierron pituuteen tai PMS:ään muutenkaan. Voipi kyllä olla, että jonain päivänä kyllästyn vikuroivaan kroppaani ja asennutan itseeni tuommoisen hillitsimen. Tällaista inhaa epänaisellisuuttani saa toki paheksua vapaasti, niinku piittaisin.

Kaura kirjoitti...

Mulla on hormonikierulaatio eikä se vaikuta PMS-pulmaan ainakaan vähentävästi. Yääh. Sen sijaan verilöylyt se hoitelee näpsäkkäästi tosi minimiin ja anemiat on mennyttä vain. Mistä syystä tuntuisi haikealta jättää kiemura. Toisaalta sitten taas keskivartalolihavuus on iskenyt eka kertaa elämässä...

Zepander kirjoitti...

No niin, tulihan sitä lissää. En sanonukkaan että tarviis olla samaa mieltä ltiilikan kans!

PMS on perheestä, kuukautiset on perheestä, hormoonit on perheestä. Diapam on taivaasta. Täältä tähän, takaisin studioon.

Ohari kirjoitti...

Kaura, ehkä minunkin kannattaisi sittenkin kokeilla sitä... hmm. Luullakseni puntaroin tätä niin kauan, että menopaussi viimein armahtaa.

Zepa, joo en meinannutkaan että meinaisit. Olisi tietysti pitänyt pehmentää eikä loikata suoraan rähinään, mutta kun PMS. En oo koskaan Diapamia juonu, joten en osaa siitä sanoa, mutta muuhun harras amen.

minh kirjoitti...

Tää oli niin hyvä!

Mulla on hei pemssi ja vieroitusoireet yhtä aikaa, nyt vasta tajusin! Siitä ei voi seurata mitään hyvää.

Kyllä sitä Diapamia menee kurkusta alas tai hihasta sisään pemssin aikaan aina yllättävänkin paljon, nyt kun ajattelee asiaa.

Mutta nyt reflaisena en ole raivonnut, kun ei ole ollut voimia. Olen vain ottanut torspojuomaa ja ollut sen mukainen muutamaankin otteeseen...
Synpatiaa sinne.
Kuparikierukkaa älä ainakaan hanki, tää on yhtä peflettiä sen kanssa, kuin hanasta tulisi.
-minh-

Ohari kirjoitti...

Minh, hitto vie, puristelen muniani (jälleen kerran ja ei huolta, ne ovat tottuneet), että PMS päästäisi sut nyt mahdollisimman vähällä ja menisi ohi salamannopeasti!