torstai 23. elokuuta 2007

Erikoistarjouksia Super Marketista

Juha Seppälän Super Market kuuluu uusimman suomalaisen kirjallisuuden tentittäviin kirjoihin, niinpä lukaisin sen eilen iltapuhteinani, jälkeen hampaidenpesun ennen nukahtamista. Koska Juha Seppälä on jahkaillut ja pähkäillyt sitä, miten tavikset jahkailevat ja pähkäilevät blogeissaan, olisi lämpimästi kostonhalua tyydyttävää lausua kirjasta jotain häijyä. Vaan ei se käy, sillä mies kirjoittaa kuin pentele, siitä ei pääse jahkailemalla eikä pähkäilemälläkään mihinkään.

Groteskin komiikan, karnevalistisen hulinan modernisointi synnyttää rujoa jälkeä. Veri, paska, kusi, sperma ja räkä lentävät, vittu haisee ja kullit sojottavat miten sattuu. Meno on vimmaista, mutta siinä missä karnevalismista kaikuu riemu, Super Marketissa näyttää tänään olevan erikoistarjouksena miehinen epätoivo, markka kakskyt kilo. Sen koomisuudesta karkaava nauru tekee surulliseksi.

Kirja on varmaan ollut aikanaan (1991) häkellyttävä tapaus, erityisesti Seppälän käsistä lähteneenä. Minä häkellyin lähinnä siitä, kuinka osuvaa miesten maailman kuvaus on – olen samoja juttuja kuullut kaveripiirissä moneen kertaan monin tavoin varioituina. Vaikka yleistäminen on syntiä ja johtaa selkärangan vääristymiseen ja kämmenien karvoittumiseen, alan varovasti vakuuttua siitä, että jokaisen miehen sisällä asuu pieni mies, heti siinä lehmän naapurina.

Pieni mies yrittää pärjätä tässä vaativassa ja väkivaltaisessa maailmassa palikalla, joka sen käteen on ensimmäisenä sattunut. Täytyy olla hämmentävää ja ristiriitaista, että se palikka sattumoisin on myös pienen miehen herkin kohta. Ymmärrettävää on, että pieni mies menee silloin tällöin sekaisin ja joskus vähän rikkikin.

Toisaalta tämä sattuma saattaa hiukan varjella meitä viattomia, silloin tällöin tulilinjalle sattuvia täysin palikattomia sivullisia. Jos uskoisi jumaluuksiin tai edes älykkääseen suunnittelijaan, olisi suuri houkutus uskoa, että kaikki sujuu suunnitelman muk

Nyt voi vain taivastella, että tulemme sittenkin näinkin hyvin toimeen.
(Tuossa on tosiaan piste. En jatka lausetta. Ehei.)

* * *

Mitä? Meneekö ylitulkinnaksi? Ehkä lipeää peräti taas jahkailuksi ja pähkäilyksi? Oi voi voi sentään. Puolustuksekseni ilmoitan, että olen viime aikoina lukenut niin paljon miehistä jahkailua ja pähkäilyä miehisyydestä, että jonnekin se on turskautettava. Talouttani jakavaa palikallista ja palikatonta lähipiiriä ei voi loputtomiin piinata näillä ajatuksilla, koska niistä tulee sillä menolla ihan hulluja. Teillä, rakkaat lukijat, ei ole niin väliä. Tämä on vapaaehtoista, kuulkaa! ÄH!

* * *

Nyt kannattaa käydä sumplimassa blogimiitingille sopivin päivä. Jos ehdottamani lauantai 8.9. aiheuttaa esimerkiksi tähtien asennosta johtuen yleisökadon, kannattaa tutkailla myös toisia vaihtoehtoja. Päiviähän piisaa ja jos ne loppuvat, otetaan almanakasta lisää.

7 kommenttia:

Helen kirjoitti...

Muistelen että supermarket oli tosiaan kohahduttava aikoinaan. Punastuinkohan mä kun luin?

Miittingistä sitten. Semmoista ajattelin että perheen ottaisin mukaan, mentäisi vaikka kylpylään ja sitten mä karkaisin sinne tapaamiseen illaksi. Jotta mielellään se päätös hyvissä ajoin, että ehtii jotain varaamaan (no sen kylpylän ja sitten tänne päähän koiranhoitajan).

Ei tainnut muita vaatimuksia olla tällä kertaa. Milloin pidetään mesepaltsu laatikkoviinin kera?

Allyalias kirjoitti...

Hyvin puhut! Tykkään Seppälästä ja Marketista heti Hyppynarun jälkeen eniten.

Hienoa, että valitsit ylevän tien, etkä sortunut parjaamiseen ;)

Zepander kirjoitti...

Seppälän kirjoista Supermarket on varmaan luettavin. En ollu yhtään tyytymätön kun tuli lainattua joskus...

Kuuluttaja kirjoitti...

Jees! Juha Seppälä on ehkäpä peräti kaikkien kaikkien kaikkien aikojen suurin suomalaiskirjailija. Sitä paitsi me bloggaajathan olemme suuressa kiitollisuudenvelassa Juha Seppälälle, tuolle takavuosien kirjallisuuden keskimatkan maailmanmestarille. Ei tulisi blogikirjoittelustakaan mitään ilman Juhan keksimiä sanoja.

Ohari kirjoitti...

Helen, punastuminen, hallitsematon tirskuminen... juu-u.

Miittingistä myös: minä olen 8.9. tavattavissa Tampereella oli sitten "virallinen" päivä mikä hyvänsä. Seuraavana viikonloppuna olen sitten taas toisaalla enkä pääse. Toivoisin kovasti, että ihmiset kävisivät tälläämässä merkkinsä tänne, jotta näkisimme, ketä mahdollisesti tulee – vaikka nyt näyttääkin siltä, että porukkaa kokoontuu niin vähän, ettei varsinaisia pöytävarauksia tarvinne tehdäkään.

Ally, arvaapa kuinka kiristelee kovasti nyt tämä sädekehä :-D (No ei yhtään. Vaikka vähän ihmetyttääkin, miten Seppälän kaltainen ääriviileä tyyppi viitsiikin nillittää joistain tavisten blogeista, hyvä ihme!)

Zepa, meinaan lukea myös Hyppynarun ja Sydänmaanhan olen jo lukenutkin. Se oli ihan ... öö ... ok. Hyvä. Jotain siltä väliltä.

Kuuluttaja, ha! Juurikin siteerasin sinua, hyvin vapaasti: "Juha Seppälä on niin hyvä kirjailija, että hän voisi kirjoittaa kaikki blogit. Ja se taas säästäisi valtavasti sähköä." (Jotakuinkin näin vanhassa blogissa, juurikin Sydänmaan tiimoilta.) Itse ajattelin myös, että jos hän jättäisi marisematta lehdissä, miten bloggaaminen on tavisten (turhaa) jahkailua ja pähkäilyä, se säästäisi valtavasti paperia.

Ei Juha Seppälä varmaankaan ole keskittynyt pelkästään bloggaamisen ja bloggaajien parjaamiseen, mutta kätevänä kirjoittajana on tietysti osannut valita ne sanat, jotka vähäistä marginaalissa kirjoittelevaa tavista eniten sieppaavat. Taito sekin. Vähän samaan tapaan kuin koulukiusaaminen.

Allyalias kirjoitti...

olen suositellut blogiasi osaksi BlogDay 2007 -tapahtumaa, linkistä pääset katsomaan, mitä se tarkoittaa!

Ohari kirjoitti...

Ally, tulin blogistasi tänne (aina pitää tehdä päinvastoin kuin neuvotaan) ja olen ihanasti ilahtunut ja hämillänikin. Kiitos!