maanantai 31. maaliskuuta 2008

Eternal sunshine of the spotless mind

Se on sitten kesä! Hurraa! Johan sitä odotettiinkin!

* * *

Oharin kesäaikakallupin tuloksia:
71 vastaajasta
• yhdeksän [12 %] pitää kesäaikaa järkevänä,
• kuusitoista [22 %] ei näe kellojen siirtelyssä järkeä,
• kuusi [8 %] ei tiedä, mistä on kyse ja peräti
• neljäkymmentä [56 %] ihmettelee, onko missään järkeä.

Tiede-lehden (3/2008) vastaavat tulokset näyttävät kesäajan kannattajia olevan vastustajia enemmän:
• kyllä, siitä on hyötyä 31 %
• ei, siitä on harmia 29 %
• ihan sama 40 %

Olin jo usuttamassa kansaa barrikadeille vastustamaan kesäaikaa ja aamuvirkkujen terroria, mutta olkoon nyt sitten, koska asia ei näytä yleisesti olevan kovin merkittävä. Vain ne sodat kannattanee aloittaa, jotka on edes teoreettisesti mahdollista voittaa.

Silti kesäajan kanssa puljaaminen ärsyttää, sillä kovin turhalta temppuilulta se tuntuu. Sitä puolustellaan ties millä, valoisilla illoilla ja energian säästöllä. Jo mainitun Tiede-lehden artikkelissa Onko kesäajassa järkeä? kirjoittaja Marko Hamilo kuitenkin toteaa, ettei kellojen kääntely säästä energiaa – siitä ei ole mitään näyttöä – ja arvelee, että koko kysymys kesäajasta on pohjimmiltaan moraalinen:

Auringon kanssa kilpaa heräävät, Benjamin Franklinin kaltaiset aamuvirkut katsovat edustavansa moraalista ryhtiä ja tuottavuutta, yökukkujat boheemia vastuuttomuutta.

Enpä muista koskaan kuulleeni ketään moitittavan aikaisesta ylösnoususta ja puuhakkuudesta aamuisin, sen sijaan ainakin oma aamu-unisuuteni on useinkin kirvoittanut happamahkoja kommentteja koko päivän makaamisesta ja laiskuudesta. Se, että puuhastelen vastaavasti illalla myöhään, ei tilannetta paikkaa. Kaiken yötä kukutaan! Tämä on jotenkin tuntunut aina epäreilulta. Jos kykenisin aamuisin pomppaamaan kukonlaulun aikaan ylös kuin vieteriukko ja säntäämään reippaasti päivän askareisiin ja sillä tavoin saisin yhteisön arvostuksen ja ihailun, miksi ihmeessä en tekisi niin? En minäkään nyt sentään niin vastarannan letkeä lahna ole, että ehdontahdoin kerjäisin ylenkatsetta.

Niinpä olikin lohdullista lukea Hamilon jutusta, että niin aamuvirkkuus kuin -unisuuskin on geneettinen ominaisuus.

Tuoreessa sveitsiläis-saksalaisessa tutkimuksessa koehenkilöiltä otettiin ihosoluja soluviljelmään. Itseään aamuvirkuiksi luonnehtineiden koehenkilöiden ihosolutkin elävät eri rytmiä kuin itseään illanvirkuiksi luonnehtineiden ihmisten solut.
Ihosolujen vuorokausirytmin selittää Surreyn yliopiston tutkijoiden löytämä mutaatio. Tämä poikkeama geenissä Period3 tekee joistakin ihmisistä aamuvirkkuja – ehkä myös kesäajan kannattajia.


Seuraavaa aamu-unisuudesta solvaavaa solvaankin ihan estotta takaisin senkin mutantiksi.

* * *

Minulla olisi tähän loppuun yksi pieni pyyntö. Kun me olemme yhteisellä sopimuksella päätyneet teeskentelemään, että kello on nyt jo 9.22 vaikka vielä toissapäivänä se oli samaan aikaan vasta 8.22 ja elämme sen kanssa ihan sujuvasti, niin emmekö, hei kaverit, voisi samantien teeskennellä, että oikeasti olenkin rikas, kaunis, fiksu ja hillittömän onnellinen sen sijaan, että olen kesäajan, kevään ja pääministerin ryydyttämä väsähtänyt (joskin yleisesti ottaen siitä huolimatta hillittömän onnellinen) keskiäkäinen akka? Teeskenneltäisiin nyt, jooko? Edes puoli vuotta?

Samantien voisimme teeskennellä kaikenlaista muutakin, kunkin henkilökohtaisten mieltymysten mukaan laillisuuden rajoissa. Ties vaikka siitä syntyisi energiansäästöä.

(No ei siitä. Kyllä minä tiedän, mitä te heti tietenkin ajattelitte, senkin pervot.)

* * *

Pidin kovasti otsikon elokuvasta, suomeksi Tahraton mieli, ja voin lämpimästi suositella sen katsomista niillekin, jotka tavallisesti eivät siedä Jim Carreyn naamanvääntelyä – ja kuka sitä sietää.

21 kommenttia:

Mimmu kirjoitti...

Mä voisin kanssa haluta teeskennellä olevani rikas, kaunis ja haluttu. :D

Tietenkin paras olisi olla niitä, eikä vain teeskennellä.

matlis kirjoitti...

kunnon ihmiset heräävät ajoissa sekä poimivat paljon marjoja.

Varapygmi kirjoitti...

Jos ilmaisusi ei ole sukupuolisidonnainen, haluaisin olla "vastarannan letkeä lahna". Piristi ihmeesti muun mukavan seassa.

Kriisi kirjoitti...

Se mikä on nyt ns. kesäaka pitäisi olla vallitseva tilanne, normaaliaika. Ja kesäisin sitten vielä tunnilla siitä eteenpäin. Suomi Moskovan aikaan!

/mek kirjoitti...

Kellohan nyt voisi olla ihan mitä haluaa kunhan aina olisi auringonpaiste ja 25 astetta lämmintä.

Nyt sataa vettä vaakasuoraan ja vastatuuleen toista päivää peräkkäin ja asteita mittari näyttää täydet 13. Kuka tämän tilasi?

kukkis kirjoitti...

/mek on oikeilla jäljillä. Kesäajasta mulla ei ole muuta mielipidettä kuin tämä: osasin kääntää kellot ihan itse, ja olen siitä ylpeä.

(Puolueelliset tahot sanoivat, että olen myös kaunis ja fiksu! En olisi itse arvannut.)

Tuuli kirjoitti...

Silleen kylla aika hupaisaa, etta vuorokausirytmistakin on saatu aikaiseksi moraalinen kysymys. Kunnon Ihmiset (tm) heraavat aamuvarhaisella ja menevat iltauutisten jalkeen nukkumaan. Me kehnot kampeamme itsemme sangysta vahan myohemmin ja olemme tyon tai muun parissa viela puoleltaoin.

Olen koettanut pakkosiirtaa omaa rytmiani Kunnon Ihmisen rytmiksi, mutta kun ei se vain onnistu. Vaikka olisin nukkunut edellisena yona 2 tuntia, on vuorokauden pirtein hetkeni kuitenkin tunnit puolestayosta aamukahteen. Nykyiset kouluviikot menevatkin siten, etta keraan univelkaa koko viikon ja nukun sen sitten viikonloppuna pois.

Allyalias kirjoitti...

Minusta tuntuu, että olenpa minäkin nähnyt tuon elokuvan ja tykännyt. Oikeastaan Jim Carrey on ihan hyvän näköinen häiskä, kunhan on hetken aikaa peruslukemilla.

Joka tapauksessa asiaan... Justiinsa kun sai alkaa heräämään valoisan aikaan, joutuikin nyt taas nousemaan hämärään aamuun. Oli kurjaa ja meni vähän päivä pilalle. Siispä sen nyt tunnustan: Vastustan kesäaikaa!!!

DorianK kirjoitti...

Olen minäkin törmännyt siihen mielipiteeseen, että esimerkiksi aikavälillä 04-12 nukkuvat ovat boheemeja ruiskuhuumeiden polttajia, aikavälillä 24-08 nukkuvat kunnon ihmisiä ja välillä 22-06 suorastaan esimerkillisiä kansalaisia. Eikä oikein mene kaaliin, miksi, jos kukin niistä ihmisistä nukkuu päivässä sen kahdeksan tuntia ja ahkeroi ne loput kymmenen. (Vai montakos tuntia sitä kesäajan aikana vuorokaudessa onkaan?)

En sitten tiedä, missä vaiheessa esimerkillisyys lipuu jo epäilyttävän puolelle. Kun nukkuu välillä 20-04? 18-02? 90-60-90?

Ohari kirjoitti...

Mimmu, jos teeskentelee vakuuttavasti, kuten kesäaikaa, samapa tuo lienee... :-)

Matlis, näin on, ja pesevät mattonsa ennen juhannusta. Muistelin kyllä, että kyse olisi ollut matojen poimimisesta, mutta se taisikin olla tipujen hommia.

Pygmi, ei ole! On poikalahnoja. Minä tiedän, kun olen^aahhhHHAA^kuullut semmoisista.

Kriisi, juu, kaikki käy, kunhan ei hittolainen vekslata edestakaisin. Voidaan kyllä vekslata mieluusti takaisin. Esim. nyt olisi kauhean kivaa olla 29-vuotias, eli eiköhän porukat päätetä, että onkin vuosi 1998?

/mek, säätila on jatkuva epäkohta tosiaan myös. Milloin sataa liikaa, milloin liian vähän. Milloin on kuuma, kylmä tai muuten epämukava. Pitää varmaan vaan alkaa tarmokkaammin teeskennellä oleilevansa sopivassa lämpötilassa ja kosteudessa. Kyllä se siitä!

Kukkis, tahon puolueellisuus ei (välttämättä) tarkoita, että taho olisi väärässä. Tässä tapauksessa etenkin uskoisin – ja uskon – tahon lausuntoon ihan täysin.

Tuuli, näin se vaan menee, ja aika monella on viikonloppuisin unipaikattavaa. Vaikka kuinka jankutettaisiin vuorokausirytmin geneettisyyttä (vuosiahan siitä on jo jauhettu), loppujen lopuksi on kyse kuitenkin vain aamu-unisen velttoudesta. Prkl. Ehkä alamme kimittää iltaunisille siitä, että kaiket illat vain maataan... :-)

Ally, samaa mieltä Simpasta. Eikä ollenkaan pashempi näyttelijä, kun lopettaa kohelluksen.

Ei kai muuten kesäajasta aamuvirkutkaan loppujen lopuksi hyödy? Ensin ihanat valoisat aamut hämärtyvät ja mitä niillä valoisilla illoillakaan tekee, jos iltauutisten jälkeen on painuttava pehkuihin? Oi älyttömyys.

Oh, Dorian ehti myös kommenteeraamaan, hyvä homma! Mikä ihme siinä tosiaan on, että yöaika on jotenkin vuorokauden paheellisinta? Nykyään, hyvä ihme, kun ihmisillä on halogeenit ja ledit ja vaikka mitkä kyntteliköt eikä pimeässä tarvitse säheltää. Veikkaan epäilyttävimmiksi 24–28(–ja jopa yli 30)-tyyppejä. Aina niistä kuiskitaan, mutta kukaan ei ole luonnossa tavannut.

hdcanis kirjoitti...

Te vaan asutte väärällä leveysasteella. Täällä etelä-Saksassa eron huomaa selvästi.

Suomessa se kai onkin lähinnä käytännöllisyyskysymys, menisi omituiseksi jos olisi osan vuodesta tunnin edellä keski-Eurooppaa ja osan vuodesta kaksi tuntia. Että mitenkäs päin se nyt menikään, ja milloinkas ne vaihtuvatkaan...

Sinänsä ironisesti nyt kesäaikana voin nukkua viikonloppuisin pitempään, siis ainakin jos kellosta katsoo. Kun esim. nyt lauantaina piti nousta sängystä ennen yhdeksää kun aurinko helottaa sänkyyn (ei se valo, mutta lämmittää oikein tukalaksi ihan aamuaurinkokin), niin sunnuntaina heräsi vasta siinä vähän ennen kymmentä.

--KATA-- kirjoitti...

Täällä tuo kesäaika on parempi juttu valon kannalta.

Mitä tulee tuohon sun ehdotukseen, niin olen mukana. Itseasiassa teeskentelen melkein joka päivä olevani paljon onnellisempi, kauniimpi ja sitä ja tätä possaria, koska sitten siihen alkaa uskoa ja sitä on oikeasti paljon onnellisempi. Tämä toimii aina.

Zepander kirjoitti...

Mä oon silleen pipi, että mun moraalinen status muuttuu valon lisääntymisen myötä. Talvella ei tulis mieleenkään herätä vapaaehtoisesti ennen yhdeksää, mutta nyt valoisaan aikaan mä oonkin paljon parempi ihminen ja herään automatique 6 tai 7. Mikä se "oikea aika" nyt onkaan. Sama se.

Agraarijäänteet elää ja voi hyvin. Samaa torppaskeidaa on esim. uskomukset ettei kissa kiinny ihmisiin tai että kaikken pitää osata paikata pyöränkumi. Listaa voi jatkaa...

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä onko väärä, mutta luterilainen taitaa olla tämä leveysaste, jolla asutaan. Siinä mielessä ainakin on väärä, että näillä leveysasteilla agraarijäänne, jota luterilaiseksi työetiikaksi kutsutaan, käskee kunnon ihmistä heräämään kuudelta ja poimimaan paljon marjoja.

Olen nähnyt vaikuttavia otteita Tahrattomasta mielestä, mutta juuri Carreyn vuoksi filmi on jäänyt näkemättä. Seuraavan kerran otan sen mukaan Makuunista.Ennen sitä pitää kuitenkin nähdä Taivaan reunalla. Terveisin blogisi uusi lukija: Venla

Ohari kirjoitti...

Hdcanis, Kata, okkei. Minä uskon, että teidän tienoilla kesäaika on kiva. Tuo käytännöllisyyshomma taas on vähän sitä sun tätä mielestäni. Kellot on maailmassa mitä sattuu, aurinko paistelee ihan eri aikaan eikä tässä nyt niin onnellisessa synkroniassa muutenkaan olla, joten minusta kellotkin saisi jättää kieputtelematta, siellä missä siitä ei iloa ole.

Kata, hahaa! Muinoin työkaveri oli lukenut Jostain, että kun edes feikkaa onnellista, tulee sellaiseksi, koska naamalihakset hymytessä jotenkin vapauttavat endorfiineja [tai jokin muu fiksu selitys tähän]. Noh, mehän sitten koko asemoinnin akat kuljimme päiväkausia kynä poikittain hampaitten välissä ja feikkasimme hymyä. Tulimmeko onnellisimmiksi? Tuskinpa vain, mutta painon jätkät tulivat – tai ainakin niitä nauratti kovasti.

Zepa, minäkin saan yleensä hetken keväällä nauttia kunnollisuuden tunteesta, kun herään ehkä viikon ajan aikaisin valoisuuteen. Sitten tottumus, dekadenssi ja kaikinpuolinen moraalinen rappio taas voittavat ja palaan normaalikuosiin. Aamut ovat kyllä usein kauniita, että sikäli olisi mukavaa olla virkeä aikaisin.

Venla, morjens ja tervetuloa! Minäkin välttelen Jim Carreyn elokuvia jotenkin vaistomaisesti, samoin kuin Tom Hanksin, mutta tästä pätkästä tykkäsin. Ja Kate Winslethan on aina ihana, tietenkin. Luterilaisuus on pyllystä.

marri kirjoitti...

Mun kello oli lauantaina oikeassa, sunnuntaina tunnin edellä, eilen valtakunnan rajan jäätyä taakse taas saman verran, ku lauantaina ja tänään odotan innolla, mitä se on - vai yhtään mitään.

Ohari kirjoitti...

Marri, elämässä on huimaa jännitystä, kun ei koskaan oikein tarkkaan tiedä, mikä tunti on meneillään. Äh. Silti seinäkiipeily kuulostaa kivemmalta ja jännemmältä :-)

minh kirjoitti...

Mikä kesäaika? No, anyway, Tahraton mieli on tod hyvä elokuva, joka täytyykin mitä pikimmin mulkata uudestaan.
Aika sairasta, muuten, että mulla toimii toi feikkaaminen. Tai sit se johtuu kesäajasta..? Tai siitä kynästä poikittain..wtf? Meen nukkuu, heippa!
-minh-

Ohari kirjoitti...

Minh, heippa! Mitäpä väliä mistä johtuu, kunhan toimii. Musta sitä paitsi tuntuu, että feikkaamalla voittaa aina. Ajattele nyt vaikka jos feikkaa tosi myrtynyttä, niin eikö vaan ala ihan törkeästi naurattaa siinä samassa ja taas on salakavala onnellisuus päässä. Myrtymys oli tietysti tavoite, mutta onnellisempi on, noh, onnellisena.

DorianK kirjoitti...

Iski tässä yhtäkkiä puun takaa Mieleen, että ehkä aamu-unisuutta voisi kompensoida muuttamalla eri aikavyöhykkeelle (joista on täällä jo vihjailtukin). Koska aikaisin heräävät ovat ahkeria ja Hyviä Ihmisiä (tm), voi muuttaa vaikkapa kuuden aikavyöhykkeen verran. Jos sitten nukkuu aamuneljästä puoleen päivään, niin kotimaassa kello lyö kuitenkin vasta aamukuutta, kun herää. Ainakin Suomesta katsottuna ihminen on siis mitä ahkerin pieni muurahainen. (Paikallisten mielestä ehkä sen sijaan laiska rotjake, mutta kuka niiden mielipiteestä ikinä mitään välittäisikään.)

Ohari kirjoitti...

DorianK, sinä sen sanoit! Tehdäänkin kapina Me Normaalit ja muutetaan pois koko revohka. Eiköpähän Niillä suvaitsemattomilla ja kitkerillä Poikkeavilla (Ne suvaitsevat ja lenseät Poikkeavat kärsivät tietenkin samalla, mutta sota vaatii aina uhrinsa, pahoittelen) hyvinkin pian tule suru puseroon ja sitten ne pyytävät Meidät takaisin kera sen lupauksen, etteivät enää ikinä (tai ainakaan tällä viikolla) solvaa aamu-unisia.

Samalla tulisi kierrettyä vähän mualimmoo.