lauantai 29. maaliskuuta 2008

Mehumatti

Matti "Uuniperuna" Vanhanen, valtiotieteiden maisteri, vääpeli, Suomen Keskustan puheenjohtaja, pääministeri ja raittiushenkilö, siinä vasta on mielenkiintoinen ja eläväinen mies, jos missä! Tutkaillaanpa.

* * *

Kun Matti "Ikea" Vanhanen vähän vahingossa muistaa väärin tavanneensa tyttöystävänsä ruotsalaisen kalustejätin kassalla eikä hupsis internetin hämärillä kujilla, se on vain herttaista. Sattuuhan noita itse kullekin, muistikatkoksia. Kuka se nainen olikaan siellä kassalla, kuka netissä ja kuka käsipuolessa terveyskeskuksessa ja toisaalta julkkiskokkareilla, jaksaako niistä nyt niin lukua pitää? Missä olinkaan, kun kohtasin Hänet? Ja ketä edes kiinnostaa? Sen sijaan se, että Matti "Yksityisyyden Suoja" Vanhanen lähtee oikeusteitse hakemaan rajoja sananvapaudelle polttavassa uuniperuna-asiassa, alkaa olla kiinnostavaa. Saako kirjoittaa poliitikon reippaasta iltalenkistä? Saako kirjoittaa poliitikon kauniista vaimosta ja suloisista lapsista? Saako kirjoittaa avioerosta? Saako kirjoittaa siitä, että poliitikko haluaa seksiä ja – niin – uuniperunoita? Voiko kirjoittaa blondista (jos se on kansanedustaja) ja vessapaperirullasta ilman oikeustoimia? Meneekö raja vaimon ja uuniperunan tai iltalenkin ja seksin välillä? Olisi varmaan jo törkeää arvella, että raja menisi Matti "Kirjoitan Blogia Olen Saletisti Tavis" Vanhasen mielen ja intressien mukaan. Matti "Äijjä" Vanhasen sympatia Ikelle on ymmärrettävää. Onhan ihan luonnollista, että ministeritason henkilö hoitaa intiimejä suhteitaan tekstaritse, ja jos siitä nyt jotain joskus vähän vuotaa julkisuuteen, on se julkisuuden vika, ja tietenkin tirkistelynhaluisten kansalaisten. Hyi meitä, hävetäänpä porukalla!

Matti "Tietoyhteiskunta" Vanhasen puuhastelu naismaailmassa ja siitä syntynyt kohina mukavasti vaimensi keskustelun siitä, että hän solmi Microsoftin kanssa napakat naimakaupat. (Jutussa mainittu raju arvostelu on pysynyt aika laimeana verrattuna Ruusus-Merikukka-yms-jne-spekulointeihin.) Matti "Ilmainen Lounas" Vanhanen, mukavana miehenä, vastaanotti ilmeisen hyvää hyvyyttään suomalaiselle koululaitokselle täysin maksuttoman sovelluksen, joka ei tietenkään sido ketään mihinkään ja jossa ei tietenkään ole mitään kytkyjä. Kun Matti "Windows" Vanhasen ei voi ajatella olevan tyhmä mies, tulee mieleen se toinen, vielä inhottavampi vaihtoehto: Matti "Kättä Päälle" Vanhanen tiesi ihan tarkkaan, mitä teki.

Tietääkö Matti "Köyhät Kyykkyyn" Vanhanen, mitä hän tekee näillä lausumilla, joissa hän muun muassa toteaa: "Median tapa osoittaa jonkin ihmisryhmän huonovointisuus tilastoista vie huomion pois siitä seikasta, että tutkimusten mukaan ihmisten taloudellinen tilanne on yleisesti ottaen parantunut"? Arvelen, että tietääpä hyvinkin. Oikeistopolitiikkaa tekee siinä reippaasti äänestäjiensä valtuuttamana Matti "Keskusta" Vanhanen, juuri niin kuin hänen pestiinsä kuuluukin. Jotain lohdullista on, että kerrankin voi hermostua sellaisesta hänen toimestaan, joka on odotettavissa. Matti "Koko Kansan" Vanhanen on ennen muuta oikeistopoliitikko.

Oikeistoon ei enää – reilukerholainen kun olen – tee mieli kytkeä muita arvotuksia kuin taloudellisia. Silti mieleeni tulee, alkaakohan Matti "Tatun Poika" Vanhanen marginaalin turhaan marinaan ärtyneenä laukoa lausuntoja myös muista valtavirran syrjäpuroista. Ehkä Matti "Mainstream" Vanhanen kertoo meille, että väistämättömän evoluution seurauksena surkeat syntyvät surkeista ja ylipäätään kaikenmaailman epäkeskojen* vaivana on dominoivasti periytyvä tyhmyys. (Oi, nyt emme päästä aivoihimme ajatusta siitä, onko myös lähimmäisen riistäminen periytyvä, geeneihin koodattu välttämätön ominaisuus, kulkeeko Valkoisen miehen taakka suvussa.) Jännityksellä odotan joka tapauksessa, mitä mielenkiintoista hän seuraavaksi lausahtaa, sillä Matti "Ylläripylläri" Vanhanen näyttää osaavan ällikällä lyönnin taidon.

Matti "Pääministeri" Vanhanen on varmasti sanojensa mittainen mies. Kannattaa käyttää pitkiä sanoja, niin näyttää komeammalta ulospäin. 'Eiku' on tähän tarkoitukseen vähän liian lyhyt, eikä sen takanakaan seisominen ole kovin näyttävää.

* * *

*) Jotkut nyt vaan sattuvat syntymään köyhiin oloihin, jotkut vääränvärisinä, jotkut muuten vaan yleisesti ottaen vähän vinksalleen. Taf lak, vai mitä kaverit, ja kannattaako siitä nyt niin kovin vouhottaa, kun yleisesti ottaen elintaso nousee niin että korvissa kohisee? (Tässä vaiheessa voisi noutaa esiin a) normaaliuden mitan ja b) vakuutuksen siitä, että minä en ainakaan lipeä keskiverrosta reunamille, ikinä.)

13 kommenttia:

oblomov_jr kirjoitti...

Rax Ohari, hienoa sanailua! Matti "Köyhät kyykkyyn ja pois silmistä" Vanhanen alkaa paljastaa pikku hiljaa todellisen agendansa.

Muistaako joku vielä "Kuin itseään äänestäisi" -sloganin?

Elma kirjoitti...

Hei rakkahin,
huomasin kauhukseni, että mä olen kyllä Elma "melkein kuin Mattivanhanen"- täti.
Koska olen tavannut sut internetissä ensin ja sittemmin myös Ikeassa!

Siis.. omg.
Pus <3
(uuniperunani kiehuvat just pohjaan tuolla, muuten oisin kommentoinut enemmänkin)

Kaura kirjoitti...

Valtaisa kiitos tästä kirjoituksesta! Täs on loistavassa paketissa monta asiaa, jotka olisin sanonut, jos olisin osannut tai edes kyennyt, kun ruokatorvessa riehuva sappi aina tulee väliin eikä korvista nousevalta savultakaan oikein näe mitn. notwo

--KATA-- kirjoitti...

Mulle tuli kauhea nälkä! Aloin miettiä eri uuniperunatäytteitä, esmes savukala tai kinkku jne.

Mä en tota Mattia ole seurannut, joten en kaikkea tajunnut. Ehkä ihan hyvä niin.

Ruokaa!

Kari kirjoitti...

Näppärää sanailua. Asiastahan tässä ei ollut kysymys. ;)

Ps. Vanhanen ei ole "äijä": ei ryyppää, ei vedä tupakkia ja itkee akkamaisesti turhista asioista.

Ohari kirjoitti...

Rax Oblo, kiitos! Matti "Kuin Itseään Äänestäisi" Vanhasen (ruaaahh) olinkin unohtanut, autuaasti :-)

Elma kultasein, aion julkaista meidän salaisimmasta salaisimmat tekstarivaihtelumme kohta kovakantisena. Pus & omg!

Kaura, kiitos! Kirjoitukseni sävy on ehkä hiukan hapahko ja täytyy myöntää, että erinäisiäkin alatyylisiä alapäällisiä asiattomuuksia jouduin karsimaan. Tanja Karpelan (kesk) mielestä maassa makaavaa ei saa potkia, mutta minun mielestäni ketään ei saa. Vaan Matti Vanhasen möläytysten läsähdettyä naamaan kuin toissavuotinen märkä tiskirätti jopa minunlaiseni kukkahattuisen nössön on kovin, kovin vaikeaa kääntää toista poskea.

Kata, jos aiot edelleenkin nauttia uuniperunasta, on parastakin olla seuraamatta :-)

Kari, ;) ;) ja kiitos, kiva että tykkäsit, vaikka substanssi mielestäsi uupuikin :-D

Kari kirjoitti...

Ei ollut tarkoitus olla hapan. Tarkoitin vain, että juttu oli kuitenkin enemmän pakina siitä, miten julkisuus on pääministeriä kohdellut, kuin vaikkapa harkittu analyysi Vanahasesta poliitikkona. Sellaisessa yhteydessä voisi käyttää kitkeriäkin sanavalintoja. ;)

Saara kirjoitti...

Hyvä, Ohari!

Tiina kirjoitti...

Ihmeellistä pullamössötappiomielialaa! Joillain nyt vaan on paha olo. Ei se tarkoita, että niistä tarvisi välittää, saati puhua ääneen. Poissa silmistä, poissa mielestä. So fucking what!

Ohari kirjoitti...

Kari, tämähän on persoonallinen blogi ja siksi tekstilaji on tavallisesti enemmän ja vähemmän, noh, pakina :-) Harkitut (?) analyysit ovat politiikan toimittajien ja asiantuntijoiden hommia ja minä keskityn lähinnä märisemään omiani. Sikäli menin kyllä nyt sitten mönkään, koska tarkoitus oli kiukutella siitä, miten pääministeri on kohdellut mediaa eikä toisinpäin :-)

Hyvä, Saara!

Tiina, näin on. Sukupolvet X, Y ja Z eivät kans osaa kuin ruikuttaa ja penteleet pitävät vielä kiusallisen kovaa ääntä, niin että meille hyväosaisille tulee ihan paha mieli. Kun ei yhtään ajatella toisia!

kukkis kirjoitti...

Valtavan hieno teksti!

Ehkä Matin karsein perintö suomalaisille on se, että uuniperunaa ei enää voi syödä yhtä nautinnollisesti kuin ennen. Ilmankos kauppojen rosamundalaarit ovat tänä talvena pitkästä aikaa olleet täynnä perunaa. Jos olisin perunanviljelijä, mua ottas pottuun. Kepu siis tod, aikuisten oikeesti pettää aina.

Ohari kirjoitti...

Kukkis, kiitos! Uuniperunan kunnia pitäisi palauttaa välittömästi! Kansanliike! Huutomerkki!

kerttuli kirjoitti...

Kyllähän vaan Vanahanen ihan oikea äijä on, moneltakin kantilta ajateltuna. Pullistelee vaikkei mitään syytä. Ja ymmärtää niiiin kaveria: enhän minä tyhmä ole / me tyhmiä olla vaan Ne Muut. ymsymsyms...