torstai 8. toukokuuta 2008

Inhimillinen kädenojennus?

SPR palkitsi puolustusvoimat Inhimillinen kädenojennus -palkinnolla. Eikö ole ristiriitaista, että humanitaarinen järjestö palkitsee sotakoneiston Suomessa ja sen jälkeen karauttaa maailmalle paikkailemaan jonkin toisen sotakoneiston jälkiä? Verta on luovutettu reippaasti, tosi kiva juttu. Ehkä verenluovutuksella sitten ihan palkittavasti hyvitetään se tosiseikka, että armeijan tehtävä on vuodattaa verta.

Olen kohtuullisen hämmentynyt.

* * *

SPR:n tämänpäiväinen nuorten hiljainen mielenilmaus sen sijaan on asiaa. On kai naiivia toivoa, että armeijat, sodat ja tappaminen maailmasta joskus loppuisivat, mutta rauhan puolesta mesominen hiljaa tai ääneen on silti aina kannatettavaa.

Armeijan kätteleminen ei ole.
(Paitsi hyvästiksi.)

12 kommenttia:

Tuuli kirjoitti...

Sä olet taas niin oikeassa. Syleillään!

Ohari kirjoitti...

Tuuli, syleillään!

oblomov_jr kirjoitti...

Totta! Olet ihan oikeassa!

Teh Elämä on meitsille tosin opettanut, että ennen kun rupee vieraita naisia syleileen, kandee niitä jututtaa aika piiitkään, joten tämän vuoksi jätän ton syleilyn vielä väliin.

Ohari kirjoitti...

Oblo, paiskataan toki kättä silti!

Tiina kirjoitti...

No minä ihmettelin, että mitä ne ihmiset siellä Kalevan kirkon edessä makaa.
Kiitos kun sivistit tietämätöntä!

Ohari kirjoitti...

Tiina, eipä kestä :-) Vähän heikko tiedotus lienee, kun tuo ei ihan paikan päällä selvinnyt. Vaikka miten olisi hiljainen mielenosoitus, olisi siitä nyt hyvä kuitenkin käydä ilmi, mitä vastaan mieltä osoitetaan. Tai mikä järki siinä makoilussa sitten on. Paitsi onhan se kivaa. Nytkin tekisi mielÄH

--KATA-- kirjoitti...

Halataan!

Ohari kirjoitti...

Kata, halataan!

DorianK kirjoitti...

Onpa tuossa kädenojennuksessa kieltämättä ristiriitansa. Tokihan varusmiehet ja -naiset ovat kupattavien joukossa suuri joukko ja sikäli ehkä ansaitsevat maininnan. Suurin syy moiseen vapaaehtoisvyöryyn tosin taitaa olla se, että verta luovuttaneet saavat yleensä loppupäiväksi vapautuksen fyysisestä palveluksesta... (Mikä tosin voidaan toki laskea puolustusvoimien ansioksi verenluovutuksen edistämisessä.)

Sikäli kyllä ymmärrän noiden luovutuskiertueiden merkityksen, että itsekin päästin verenimijät ensimmäisen kerran kimppuuni kasvaessani pojasta keskenkasvuiseksi mieheksi. Kaipa tuo "harrastus" olisi muutenkin tullut aloitettua, mutta tuon jälkeen ainakin tuli.

Työnnetään kuulaa! (Kaikki humanitäärisemmät vaihtoehdot oli jo viety...)

Ohari kirjoitti...

DorianK, juostaan ja hypitään myös!

Tokihan minä ymmärrän, että puolustusvoimat on erinomainen kupattava. Kansaa voi mielellään kannustaa verenluovutukseen, enkä kiellä etteikö puolustusvoimat tekisi siinä hyvin. Onhan se hienoa, että tuoretta, nuorta ja halukasta verta valutetaan pusseihin eikä maahan – mutta mielestäni jotenkin tuommoinen kädenojennus markkeeraa kuitenkin sitä, että armeija ja sotiminen on ihan hei ok, kunhan siinä sivussa ollaan sitten toisaalta hirmu kivoja ja auttavaisiakin.

(Juu, juu. Maailma on paha.)

DorianK kirjoitti...

Njoo, ei tuo palkinto oikein antaja- ja vastaanottajapuolien yhdistelmänä toimi. Muutenkin olen kyllä pitkälti samaa mieltä kirjoittamasi kanssa.

Suomen puolustusvoimat ovat vain sikäli aika ristiriitainen instanssi, että käytännössä he kouluttavat myös mm. suomalaiset rauhanturvaajat (jotka — siis kaikki, eivät suomalaiset — ovat kädenojennusten sijasta voittaneet ainakin Nobelin rauhanpalkinnon). Omana palvelusaikanakin kouluttajissani oli hieman vaihtuvuutta, kun joku lähti purkamaan miinoja Kambodžaan ja vastaavasti toinen palasi sieltä.

Toki olisi erinomaisen hienoa, jos joku muu taho hoitaisi noidenkin ihmisten koulutuksen (toki YK siihen osallistuu ainakin rahojen muodossa, mutta silti). Toistaiseksi niin ei käsittääkseni tapahdu.

Ohari kirjoitti...

Dorian, oikeassa olet. Vaikka kuinka olisi rauhantahtoinen hippi full of love, on myönnettävä että valitettavasti maailmassa on pakko käyttää rajoittamiseen joskus myös voimakeinoja. Mielellään sen näkisi tapahtuvan jonkin muun instanssin kuin armeijan toimesta, mutta (edelleen) valitettavasti näin ei ole. Vielä :-)

(Utopioissa on kuitenkin luvallista kelluskella mielin määrin.)