tiistai 6. toukokuuta 2008

Tragedia toisensa perään

Eräänä kauniina, kuulaana kevätiltana lähdimme romanttiselle kävelylle läheiseen lehtoon. Ilma oli autereinen (mitä hittoa se sitten tarkoittaakin, kuulostaa hyvältä kuitenkin), linnut livertelivät (pah, rääkyivät ne ryökäleet, mutta edelleen pysytään tunnelmassa sitkeästi) ja koivut vihersivät hennosti (tuo on sentään totta). Valkovuokot valmistautuivat nukkumaan ja taivuttelivat sirosti kaulojaan painaakseen päänsä suloiseen uneen.

Oi. Siinä me toivoa ja lempeä täynnä hoipert käyskentelimme ja tuntui, kuin koko luonto olisi hymynnyt meille meidän kanssamme. Kunnes.

Vieläkin puistattaa.

"Mikäs täällä punaisena pilkottaa?" hihkaisi Toi. Ei kai vaan, ja kyllä. Kalpenin, kylmä hiki alkoi virrata pitkin selkäruotoani ja taistelin pyörtymistä vastaan. Tonttuja. Pieniä puutarhatonttuja ja niiden ilmeisesti vielä kehitysvaiheessa olevia osasia siellä täällä, pitkin mättäitä, kivillä ja sammaleikoissa. Toi oli rohkea ja otti yhden noista hirvittävistä pedoista käteensä. Uskaltauduin ottamaan pari kuvaa, jotka tässä julkaisen varoituksena*. Tarkkailkaa ympäristöänne! Kukaan ei enää ehkä ole turvassa!

Henkilökohtaisessa elämässäni olen välttynyt piippalakeilta, sillä siivotonta parveketta eikä keittiön ikkunalla nököttävää norjalaista mikrokasvihuonetta voi parhaalla tahdollakaan sanoa puutarhaksi. (Omani olen pitänyt kunnossa.) Myönnän, olen elänyt silmät ummessa ja tietämättömyyden usvassa samaan aikaan, kun ne pirun sikiöt ovat saaneet rauhassa lisääntyä metsässä.

Niinpä nyt, eduskunnan esimerkkiä seuraten, julistan kotini lähiympäristön autonomiseksi sotatoimialueeksi ja ilmoitan täten, että jos ne punanuttuiset partaperkeleet alkavat hyökkäillä kohti asujaimistoani, käyn vastahyökkäykseen kuokin ja kirvein. Tontut! Olkaa varoitetut! Täältä pesee! Kollaa kestää! Rautaa rapulle! HUS!

Alueella liikuskelijaa kehotetaan varautumaan todistamaan henkilöllisyytensä, esittämään asianmukainen oleskelulupansa sekä kääntämään taskunsa nurin, jos hänellä on jokin tai jotkin seuraavista seikoista tai minulla on muu mielivalt perusteet perusteltu syy epäillä häntä tonttuudesta:
• pyöreä nenänkärki
• parta
• ei partaa (tontut ovat ovelia)
• punainen takki
• sisäänpäin kääntyneet jalkaterät
• lyhyys
• pituus (tontut ovat hyvin ovelia)
• piippalakki
• lippalakki (tontut ovat käsittämättömän ovelia)
• pakonomainen tarve hypellä, mutista, jupista, vitsailla, niiskuttaa, naurahdella tai viheltää
• pälyilevät silmät
• turkiksia vaatteissa
• vihreät tai muun väriset pöksyt

* * *

Kun olin laatinut kattavan turvatoimintasuunnitelman ja rauhoittunut miten kuten, seurasi seuraava onnettomuus, josta Elma jo raportoi, kun itse vielä olin shokkitilassa. Kuopus! Oma pieni lapseni! Haluaa croc *pökr*

En pysty. Liian tuskallista. Miten jatkaa tästä?

* * *

*) Pahoittelen kuvien huonoa laatua. Tiedättehän, minulla oli tärinä + kiire kova.

14 kommenttia:

Elma kirjoitti...

Ei ole ihmisraunon kärsimyksillä nyt mitään rotia. Croc.. *pökr* vonkaava teini ja puutarhavituntontut!

Olen kyllä sitä mieltä, että nyt sulle pitäisi perustaa vertaistukiviinaverkko, mistä jaettais sulle ihan laajemmallakin levityksellä lohtuviinaa.

Toi osais varmaan asentaa sun tietokoneeseen jonkunlaisen hanan, ja siitä vaan mukia alle.

Toivottavasti tässä kohden nyt _ei_ pätisi yhtälö: ei kahta ilman kolmatta.

Ei oikein mielikuvitus edes yllä mikä se kolmas kauhu vois ees olla. Vaihtoehtoja: Toi on ilmottainut sut ja sen tanhuryhmään. Tai sun toinen teini tulee kotiin Katri-Helenan (tai Kriisin mainitseman Anne Mattilan) levyn kanssa.

Elämä on välillä niin kovaa, että on vaikeaa olla eheä. Onneksi on keksitty sormi- ja lohturuuat ja ne lohtuviinat, perkele.

Lähetän sulle Ohari Jaksupaitoja ja Jaksuhaleja ja Voimahaleja ja Voimapaitoja.

Hei hei!

Lilith kirjoitti...

Puutarhatontut! Tämä merkintä käynnisti päässäni välittömän ajatuskulun siitä, mitä tekisin jos joku toisi lahjaksi sellaisen. Kuvitelkaapa! Tulee kylmät väreet.

Crocsit taas jostain syystä saivat päässäni soimaan Team America World Policen America (fuck yeah)-biisin. Uusilla sanoilla.
Crocsit! Fuck yeah!

(jälkitoimituksena tähdet sensuuria f-sanaan haluaville *******)
(jälki-jälkitoimituksena tähdet niille rumemmille sanoille, niille p- ja c-sanoille *********)

Ohari kirjoitti...

Elma rakkahin, yhtä murheen alhossa vaellusta ja tonttuterrorin pelkoa on elo ihmisen, niistä puhumattakaan, enkä puhu nyt niistä. Tai tarkemmin ajateltuna myös ja lisäksi sittenkin niistäkin. Siis kansanedustajista.

Tommoinen hana on jo keksitty ja oon semmoisen asentanutkin. Nyt vaan alatte lähettää minulle lohtuviinaa ja vertaisalkkohoolia muki tolkulla, sillä eihän tätä selvin päin hyvä ihminen kestä. Voimahaleja ja muita käpälöintejä sekä erityisesti päheitä lohtukenkiä mulle saa myös laittaa tulemaan, mutta lohtupaitulit voitte pitää itsellännekin, ties vaikka tarvitsisitte.

Seuraavia murheita en uskalla edes ajatella, ja vanhasta muistista aavistan, että ne tulevat ajattelemattakin. Voi voi voi voi.

Lilith, liittyisikö "Pyllistä!"-kehotus niihin toimenpiteisiin, joihin ryhtyisit välittömästi kyseisen artikkelin vastaanotettuasi vaiko tyytyisitkö vain hutkaisemaan kuokalla? Ehkä molemmat? Pitääkö tällaisia edes ajatella ihmisen? Tuleeko uni ensi yönä? No, onneksi nyt on tähtiä, mitä katsella.

Tiina kirjoitti...

Ensin Ike, sitten Cr...sit, seuraavaksi Blogilista ja sitten vielä puutarhatontutkin! Tämä on selvästi joku salaliitto tai vähintään maailmanloppu!!!

Be afraid, be very afraid!!!

Holle kirjoitti...

Aihe joka on sydäntä lähellä.
Täälläpäin monet asunto-osakeyhtiöt ovat ulkoistaneet kiinteistönhoidon puutarhatonttujen hoidettavaksi. Yhtä hyvin hoituu kuin ennenkin.

Polga kirjoitti...

Nyt meni pahaksi. Ei se mitään, että mulla on C...t, mutta arvatkaas mitä on W:n tädin perintönä tullut? Ette - minä tiedän! Todisteena tulee huomiseen postaukseeni kuva asiasta. Varokaa (siis varustautukaa lievää kovemmin asein esim. ydinkärki tms.)! Keep in touch...
Aika hirvee tuo invaasio kyllä, huij.

Allyalias kirjoitti...

Voi v***u! Tiedäksä onko jotain lääkärii tai sellaista, jolta vois kysellä diaknoosii mahdollisesta tonttuudesta??? Minä... tai siis yks mun kaveri saattaisi nimittäin olla tonttu...

Saoka kirjoitti...

Liittyisin mielelläni vastarintaliikeeseesi näitä olentoja vastaan. Ellei se sitten ole este, että minulla on itselläni jopa kaksi tonttumaista piirrettä, eli pyöreä nenänkärki ja ei partaa...? Lapiolla täräys takaraivoon vaan noille olennoille, ei mitään armoa.

Kari kirjoitti...

Ei tuossa tonttujen näkemisessä ole mitään kummallista. Ole kiitollinen, etteivät hyökkäilleet kimppuusi, raastaneet viinapulloasi ja raiskanneet kumppaniasi. Sellaistakin kuulemma tapahtuu näiden "tonttujen" kanssa. Pitkän Vapun jälkeen aika tavallisia ilmiöitä.

Varapygmi kirjoitti...

Anteek, tää o vähä kanasaaressa (hönö), mutta rakkaani, miksi tähän kuului laittaa pilkku: "…tuntui, kuin koko luonto olisi …"?

kukkis kirjoitti...

Ihan asian vierestä: sait prenikan, ole hyvä!

Ohari kirjoitti...

Tiina, niin juuri! Ja pelon lietsominen näiden tonttujen ja terroristien ja ties minkä hiphoppareiden aikana on ihan asiallista! PMS! (eiku piti sanomani) PÖÖ!

Holle, tontuille ei pitäisi ulkoistaa mitään. Sehän on kuin ojentaisi itselleen pelsepuupille saman tien koko kouran.

Polga, huhhuh. Huhhuhhuhhuh. Mykäksi vetää. Myötätunnot, jaksupaitulit!

Ally, parasta epäillä kaikkia (jopa itseään), todisteista ei ole niin väliä. Et sinä ole tonttu kuitenkaan, sen tiedän.

Saoka, tonttumaiset piirteet sinänsä eivät tee kenestäkään vielä piippalakkia – ja aika vaikea niitä on vältelläkään. Tärkeintä on yhteinen vastarintama!

Kari, en ole tiennytkään, että tontut kykenevät myös tuollaisiin väkivallantekoihin. Sitä paremmalla syyllä: kuokka.

Rakkaani: kuin-konjunktion edelle kuuluu pilkku, jos se aloittaa täydellisen eli predikaatillisen lauseen. Tosin jos lause on aivan lyhyt, sen voi halutessaan jättää poiskin. Esimerkiksi: "tontut ovat ovelampia kuin luulinkaan" passaa ilman pilkkuakin, mutta sen tällääminen tuohonkaan ei ole virhe. Minun kuin-lauseeni on sen verran pitkä, että pilkun poisjättäminen olisi ollut vaikeuksien kerjäämistä. No okei, virhe ainakin. Kuin-konjunktion eteen ei tule pilkkua, jos ei predikaattiakaan ole: "tonttu oli ovela kuin Elvis".

MUTTA HUOM! Vaikkakin opiskelen suomea, ei kirjoituksiani kannata tutkailla punakynän kanssa. Tai kannattaa, jos nyt välttämättä haluaa punaisella töhertää (tonttumainen piirre!) Olemme opiskelukavereiden kanssa joskus ihmetelleet, miten hirvittävän vähän meille opetetaan kielenhuoltoa (toistaiseksi yhdellä kurssilla vähän sivuttiin aihetta), kun nimenomaan preskriptiivinen kielioppi on se, minkä meidän oletetaan hallitsevan. Höh.

Kukkis, ooh! Lempeä tahollesi!

Varapygmi kirjoitti...

Tervens! Kuten ehkä kellonajasta arvasit, eksyin voimahönössä vierailulle taannoin. Anteeksi, kirosin itseäni kyllä seuraavana päivänä.

Taustalla häämötti se selvinpäinkin koettu inho, kun sanat 'kun' ja 'kuin' sekaantuvat lehtikielessä ja tuottavat niin outoja rakenteita kuin pilkutuksiakin.

En suinkaan lue tekstejäsi pilkkuhaukkana, vaan nautin niistä kevein ja puhtain mielin. Sitä paiten, tiedän hyvin, että oma pilkutukseni on yleensä romanttis-funktionaalisen kömmähtelevää parhaimmillaankin.

Jokin vamma on päässä, että inhoan usein lauseita, jotka alkavat ", ja" tai ", kuin", vaikka niillekin on paikkansa. Tuntuvat esiintyvän vain usein löperöissä kahden tai useamman lauseen liitoksissa.

Toistan vielä, ettei tuo koske sinua, olin vain hönössä. Sortsi. Muistin vasta nyt vilkaista tänne, kun ihmettelin eikö Oharille kuulu mitään uutta.

Ohari kirjoitti...

Pygmi, ei ole mitään syytä kiroskella tai anteeksipyydeskellä! En ollenkaan loukkaantunut kysymyksestäsi vaan minusta se oli ihan asiallinen. Mulla ei ole mitään syytä olettaa, että alkaisit mulle, edes kanasaaressa :-) Tiesin tietysti, että sinä kielen ammattilaisena tämän säännön osaat varmasti, tiesin myös ettet takuulla käy täällä kielikömmähdyksistä ahdistumassa saati vahingoniloisena ilkkumassa, mutta kun blogitus ei ole ihan kahdenvälistä keskustelua, kirjoitin tuon kommentin niin kuin kirjoitin. Minun lauserakenteeni ovat kammottavia toisinaan, pilkutus ihan mitä sattuu, mutta tämähän on hyvä ihime blogi! Asiatekstin kanssa lienen edes vähän tarkempi :-)

Olen edelleen hengissä, mutta kone on fiiruksen kourissa kaaduksissa, muutto lähenee ja muutenkin on jotenkin kasautunut kauhea tohina ympärille. Luullakseni kesäkuun lopulla eläminen rauhoittuu niin, että ennätän pyyhkimään täältäkin pölyjä.