tiistai 28. lokakuuta 2008

Suihkuhepari

Kuvittelisin, että kun ihminen on Muotoiluinstituutissa™ opiskelemassa esineiden valmistusta, siellä neuvotaan, että tavaran pitää olla paitsi kauhean kaunis myös kätevä käytössä. Mikä järki tuommoista muuten on opettaa? (Olen varma että sitä jossain opetetaan, mutta laiskottaa liikaa, jotta tarkistaisin missä ja miten.) No. Kuvittelisin lisää, että Muotoiluhenkilö, kunhan hän valmistuu ja menee työelämään, unohtaa saman tien koko opetuksen ja alkaa hullunkiilto silmissä väsätä mitä omituisimpia artikkeleita. Vai millä ihmeen ilveellä voi selittää esimerkiksi silityslaudat, cd-kotelot saati ne tuhannet tukalat ja rumat purnukat, joista kauppojen hyllyt pullistelevat etenkin kosmetiikkaosastoilla?! Tässä on kunnostautunut erityisesti aidon kauneuden puolesta liputtava tavarainmarkkinoija, eivätkä juuri muut sen parempia ole. Katsokaa nyt noita muovipulloja! Säälittäviä, epämuodostuneita vempuloita.

Yksi hyvä selitys tietysti on, että purkki pitää saada näyttämään valtaisan suurelta, vaikka oikeasti se sama 2 tai 3 dl niissä sisällä on kuin pakkauksen kyljessä ystävällisesti kuluttajalle ilmoitetaan. Miten saada vähempi enemmäksi? Muotoiluhenkilöpä ratkaisee asian niin, että hän venyttää purkin hiiirvittävän pitkäksi eli korkeaksi ja jos oikein kieli keskellä kämmentä hommansa tekee, vieläpä suipentaa niin pohjan kuin korkinkin. Jo vain näyttää 2 dl ainakin 2 l:lta!

Mitä sitten? Sitä sitten, että eihän tuommoiset helvetin astiat pysy pystyssä mitenkään suihkutelineissä! Siinä aamu-unisena, kun suihkussa kätensä kohti hyllyä ojentaa varomaton aitoa kauneuttaan huoltava suihkuri, saa hän aikaan dominoilmiön: vaappuva pullo tönää kumoon toisen vaappuvan pullon ja koko kaunistautumis-puhdistautumisarsenaali rysähtää hirvittävällä kolinalla lattialle, josta se singahtelee sukkulana pitkin nurkkia pois suihkutiloista ja piiloutuu pyykkitelineen alle.

Jos suihkuri on tarpeeksi kokenut ja valpas, hän saattaa onnistua pyydystämään yhden näistä vimmaisan pakohaluisista astioista. Mutta onko siitä hänelle iloa? Eipä ole! Jos aidosti kauniiksi haluava henkilömme jotenkin saakin korkin murrettua auki (esimerkiksi rälläkkää apunaan käyttäen), ei sieltä tule tipan tippaa heleyttävää ja kiinteyttävää ainetta. Materia on nimittäin jumahtanut suippiopurkin pohjalle ja reunoille, eikä tule sieltä ulos puristamalla, vatkaamalla, heiluttelemalla eikä itkemällä. Niin hirvittävä kiroilu täyttää koko suihkuhenkilön huoneuston, että kasvit lakastuvat ja katosta tippuu rappaus.

Kuinka vaikeaa se on, ja nyt käsi sydämelle Muotoiluhenkilöt, suunnitella sellainen purkki, joka seisoo tukevasti korkillaan ja aukeaa kätevästi? Kaivakaa nyt, rakkaat Muotoiluhenkilöt, itsestänne humaani puolenne ja lakatkaa sumuttamasta kuluttajaa omituisilla muodoilla: sommitelkaa asiallisia astioita. Kiitos jo etukäteen!¹

* * *

Ihmettelenpä samaan syssyyn myös, miksi tällaisia muoviastioita ei kierrätetä. Jotenkin äärimmäisen surullinen on ajatus kaatopaikasta, jossa kylki kyljessä pötköttelee hylättyjä, aidon kauneuden aineksia sisältäneitä (tai vielä sisältäviä, ks. yllä) epäkeskoja, onnettomia muoviputeleita. Kai niitä nyt johonkin voisi vielä käyttää? Hirvittävä määrä maatumatonta muovia rötköttää mitääntekemättömänä samaan aikaan, kun maailman luonnonvarat uhkaavat loppua.

Talous, jossa on hikoilevia teinejä², tuottaa tuommoista muovijätettä valtaisat määrät vuodessa. Etenkin jos teinit ovat tyttöjä ja haluavat aidosti kauniiksi.

* * *

Siinä toivossa, että olen tässä jotenkin saanut Muotoiluhenkilöihin maagisen yhteyden, kysyn myös, kenen neropatin idea oli laittaa suihkusekoittimeen kahvallinen veden lämmön säädin? Onko kiva ajatus suihkuhenkilöstä puhdistautumisriitin yhteydessä eläytymässä vaikkapa Marion Rungin El Bimboon ja hänen siinä puolipiruettia vääntäessä pyrstöllä tahi muulla ruumiinosalla sohaisemassa kahvasta kirjaimellisesti kylmää vettä niskaan? Nouseeko oikein hymy huulille, mitä?

* * *

¹ Etukäteen kiittämiseen sisältyy sellainen ovela ajatus, että hommasta on vähän vaikeampi kieltäytyä, kun siitä on kerran jo kiitettykin. Hähää! Näin sitä kuluttaja sumuttaa Muotoiluhenkilöä.
² Teinejä on hyvä syyttää vähän kaikesta.

19 kommenttia:

Tuuli kirjoitti...

Sit on kans tuo, että kaikilla noilla shampoomuotoilijoilla kesti N vuotta suunnitella pullo, jonka korkki on siellä alaosassa, ei yläosassa. Sitä ennen huljuteltiin vettä shampoopullossa että saatiin viimeisetkin pisarat tiristettyä pullosta, ainakin meillä köyhäin porsain perheissä. Nyt hoitaa painovoima asian puolestamme, jei!

Ohari kirjoitti...

Tuuli, näin justiin JA kun semmoinen on kerran keksitty ja se on kätevä, miksei samaa ideaa voi käyttää kaikissa pulloissa? Että pitää tommoisia hiton... (joo, nyt en ala enää :-)

Sun äitis kirjoitti...

En ole aidonkaunis, vaan käytän Virosta ostettuja, pohjallaan seisovia puteleita (joita on ammeen reuna väärällään). Sitkun mössöt alkavat olla vähissä, hulahutan joukkoon vettä ja sen avulla huuhtelen vihoviimeiset jämät käyttöön. Epäilen kyllä, että väliin saattaa mennä useita päiviä pelkällä tuoksuvalla vedellä peseytyessä, kun aina vaan lisäilen vettä huljuttaakseni lopputipat pullon kyljistä!

Ahaa, vai sellaisia ongelmia vipuhanasta! Enpä olisi osannutkaan eläytyä tilanteeseen, kun itse yleensä käytän vipua varpailla makoillessani ammeen pohjalla. Pitäisi varmaan olla erilaiset vimpstaakit suihkuttelijoille ja itsensä liottajille.

Kiehtovasti kirjoitettu kuvaus, vaikken ihan osaakaan asettautua asemaasi kanssaärsyyntymään!

murska kirjoitti...

Persus+lämmönsäätö on ongelma täälläkin. Varsinkin kun se säätövara sopivanlämpöisen veden ja nahkan irrottavan hornan välillä on hiuksenhieno. En tiedä, onko vika enemmän hanassa vaiko takalistoni... hmm, ulottuvuusominaisuuksissa, mutta ongelma on todellinen.

Shampooputeleista pahimpia ovat ne, jotka kaventuvat keskeltä. Mikä järki niissäkin on? Eivät ne huijaa ketään, eikä täydestäkään törpöstä meinaa saada tavaraa ulos, kun puristusvaraa ei ole. Luulen, että muotoilijat eivät peseydy, kun eivät tuommoista perusasiaa tunnu hoksaavaan.

--KATA-- kirjoitti...

Hah te pilalle hemmotellut pohjolaiset! Oisitte nyt onnellisia vipuhanoistanne. Täällä alemmalla mantereen puolella (ööh, yritän venyttää välimatkaa) väännetään eri vipuja ja sitten aamu-unisina tulee tulikuumaa tai jääkylmää, siinä veden sekoittelussa alkaa usein ahdistamaan.

Käyttäkää mäntysuopa-palaa! Ja hiuksiin erittäin hienoa suomalaista koivusamppoota, siinä on tosi suuri se ulostuloreikä. Mömmö tulee takuuvarmasti ulos ja hiukset ovat kuin sadevedellä pestäh

Elma kirjoitti...

Oijoijoi että osuikin hyvään kohtaan tämä osuva ja asiallinen kritiikki muotoiluhenkilöitä kohtaan!

Ensinnäkin- mä meinasin vetää daijuun yhtä ihka elävää muotoiluhenkilöä, kun se kertoi olevansa teollinen muotoilija. En siis sen takia, vaan: kun kysyin että mitäs se teollinen muotoilija nyt sitten oikein muotoilee, niin kuulemma mm. uusiin rakennuksiin sähkötöpselinpistokkeita. Siis mitä vit... Pitääkö se pyörä keksiä joka vuosi uudelleen vai häh, ja miksei sitten yhdenkään alan asiantuntijamuotoilija saakeli vieköön just muotoile joka ikistä kosmeettista ainetta sisältävää purnukkaa järkevän muotoiseksi ??

Onneksi meillä on sellanen ei vivullinen säädin hanassa. Oisin jo varmaan sekä hypotermiassa että palanut, jos ois, koska suihkussa en voi olla imitoimatta Katri-Helenan aistikasta lavaesiintymistä. Klumps .

/mek kirjoitti...

Tunnen kyllä yhden teollisen muotoilijan, mutta sekään ei saa ilmaiseksi edes hahmottaa. (kun tekee kumisaappaisiin näppiksiä tai jotain).

Mutta melkein harhauduin, oikeasti piti kertoa, että huomasin koko kirjoituksen olleen pelkkään pilailua; eihän naiset hikoile, edes teineinä!

Ohari kirjoitti...

Äitis, ei yhtään haittaa, vaikka et kanssaärsyynny vaan päinvastoin on onnellista kuulla, että joku selviää peseytymisestä raivaritta :-)

Murska, tuo keltainen pullo on juurikin tuota litteää mallia! Sen jälkeen, kun sieltä on ensimmäisen kerran ottanut, puristaminen on turhaa, sillä pullon reunat ovat yhdessä jo valmiiksi.

Kata, ei ole hääviä tuokaan kyllä, myönnän & empatioin syvästi.

Katan puheissa on muutenkin tietysti tolkku (vaikka lyönkin vetoa, että sillä on ollut vähintään oma kieli poskessa kirjoittaessa): miksi ostaa semmoisia tuotteita, joiden käyttö on hankalaa? No. Usein purkkien sisältö voi olla oikein hyvää, edukasta ja tuote lähikaupasta saatavilla. Kyse ei ole siitä, etteikö korvaavaa, paremmin purkitettua materiaa olisi saatavilla, etenkin kauempaa ja kalliimmalla, vaan siitä, että hämmästyttää (ja hermostuttaa), mikä järki tuossakaan on. Prkl.

Elma, näin justiin. Jos on kekattu toimiva systeemi, miksi se pitää korvata uudestaan kekatulla toimimattomalla? Hyvä sun Katri Helena!

/mek, tosiaan! Tuossa teini-kappaleessa on kyllä törkeä ristiriita, joka on jäänyt ihan huomaamatta paatoksen tuoksinassa. Yhden sanan muutos ja voilaa sano ranskanleipä:

Talous, jossa on hikoilevia teinejä, tuottaa tuommoista muovijätettä valtaisat määrät vuodessa. TAI jos teinit ovat tyttöjä ja haluavat aidosti kauniiksi.

--KATA-- kirjoitti...

Elmis? Katri-Helena? Klumps.

Kaisa kirjoitti...

Meille siunaantuu lisäksi vieläpä sellaisia purnukoita, joista ei saa korkkia auki ollenkaan, joten on ihan turha kuvitella säästävänsä mitään ja huljuttelevansa jäämätkin päähänsä, siihen hommaan tarvitsisi jonkin tyyppisiä leikkureita.

Lisäksi minun suihkuahdistukseeni liittyy vielä ilkeän ja kieroutuneen suunnittelijan keksimän kiduttava suihkukaappi, josta en ala yhtään enempää, koska sen omistaa vuokraemäntä, ja jos mietin sitä yhtään enempää, saatan ryhtyä tärvellykseen.

Ohari kirjoitti...

Kaisa, joo siis suihkuvarustukseen pitäisi kuulua kiinteästi sorkkarauta ja moottorisaha.

Hmm. Niillähän tuon suihkukaappiongelmankin hoitelisi kätevästi pois päiväjärjestyksestä...

(Kata, ollaanko hissukseen tosta KH:sta? Vai onkohan jo liian myöhäistä?! APUA!)

Mari(nadi) Koo kirjoitti...

No hemmetti, linkitin väärin, eli piti siis ilmoittaa, että Kulutusjuhlasta linkitin tänne ja toivon yhtä lailla purkkien muotoilun ja hyötykäytön tehostumista.

Ohari kirjoitti...

Marinadi, universumin ongelmien mittakaavassa tämä on tietysti pieni asia, mutta yksittäisen kuluttajan jokapäiväisessä elämässä harmillinen – etenkin kun asiat voisi hoitaa toisinkin, ja epäilemättä yhtä helposti ellei helpomminkin.

exme kirjoitti...

Purkeista ei tule niin älyttömästi jätettä, jos niihin ostaa täyttöshampoota liikkeestä, joka myy sitä asiakkaan omiin pulloihin. Toinen kysymys sitten onkin, että kuka ihme haluaa vielä uudelleenkäyttää noita hankalimpia pullomuotoja...

Jenni kirjoitti...

Dove-saippuan purkki on raivostuttavan kiikkerä, mutta kun pidän kovasti sen sisällöstä, joudun vain elämään purkin kanssa. Jossain vaiheessahan ne uudistiva Doven purkin mutta ei se ainakaan näppärämmäksi purkkia muuttanut. Ennen kapean pitkulaisen purkin sai sentään seisomaan ylösalaisin, mutta nyt ei enää sekään onnistu.

Paras kohtaamani shampoopurkki on Wellan Lifetex-sarjassa. Erittäin tukevasti seisova purkki jonka leveässä korkissa on vieläpä kierteet joten saa todellakin tyhjennettyä kunnolla. (Tulipa mainos...)

Ohari kirjoitti...

Exme, pesuaineiden irtomyynti on kyllä erinomainen idea, jota pitäisi jatkojalostaa ihan tavan lähikauppoihin myös! Hoi saippuakauppiaat! Herätkää! Saippuapullotorni kaatuu! Jo nyt saa onneksi sentään jonkin verran täyttöpakkauksia, mutta kyllä tuossa kehittelemistä vielä olisi vaikka kuinka.

Ja tosi on, että tukalien purkkien ongelmaa se ei (ehkä) ratkaisisi, mutta ainakin voisi valita omistaan vähiten tukalan.

Jenni, tässä kohtaa mainostaminen on erittäin sallittua! Ja kun aloitettiin, niin mainitsenpa Nivean (naamavärkin)puhdistusgeelin, jossa on kuvaamasi lainen pakkaus myös, ja ai että se on kätevä.

jospa kirjoitti...

Tähän ei nyt voi muuta sanoa kun että BODY SHOP!!! Ne kierrättää purkkinsa, siis käytetyt voi viedä takaisin kauppaan, minkä takia en enää koskaan ikinä milloinkaan osta mitään muita shamppoita ynnä muuta kauneustuotteita. Tätä purkkikierrätystä ne ei kyllä mitenkään kauheasti enää mainosta, mutta juuri viime viikolla viimeksi varmistin, että purkit oikeasti kierrätetään.

Joistain luontokaupoistakin voi ostaa shampoot ym ja käydä täytättämässä purkit uudelleen, mutta laatuun en ole ollut tähän mennessä kovin tyytyväinen.

Ohari kirjoitti...

Jospa, kyllä. Ja Body Shopit jokaisen lähiöön ja taajamaan? :-) Ei, kyllä tuo ihan asiaa on, en minä sillä, hienoa on että on jo valmiita systeemeitä, VAAN kuitenkin toivoisin järkeä koko hommeliin noin niin kuin yleisesti ja universaalisti.

Ohari kirjoitti...

JA vielä Niveasta: juuri kun pääsin kehumasta, nekin PENTELEET ovat muuttaneet purkkinsa litteäksi lattanaksi, joka keikkuu ja hemppuu lavuaarin reunalla valmiina molskahtamaan kätten ulottuvilta joko lattialle tai pesualtaaseen. Että JOS tuotteella sattumoisin onkin kätevä pakkaus, niin SE pitää KIIREESTI mennä veivaamaan tukalaksi! MÄÄ ALA KOHTA ENÄÄ MITÄÄN! HUUTOMERKKI! HUUTO!