perjantai 24. heinäkuuta 2009

Rakentava ehdotus tietokoneohjelmien parantamiseksi

Hyvät ohjelmistovalmistajat, tietokonevelhot, koodarit ja nörtit! Olette helpottaneet kansalaisen arkitoimia ja ansaintia rakentamillanne mainioilla sovelluksilla niin paljon, että tunnen teitä kohtaan liikutuksen-, itkunsekaista kiitollisuutta ja tekisi mieleni kutsua teitä rakkaiksi ohjelmistovalmistajiksi, armaiksi tietokonevelhoiksi, ihaniksi koodareiksi ja suloisiksi nörteiksi. Ehkä se olisi kuitenkin, etenkin tässä yhteydessä, liian intiimiä, joten olkaa nyt ainakin tällä kertaa vielä hyviä. Fanitan teitä tuelta! (Tulihan tämä nyt selväksi?)

Saanhan esittää teille kysymyksen? Kiitos. Miksi, oi miksi, lähes kaikissa tietokoneohjelmissa OK-toimiin johtava nappi on PERUUTA-napin vieressä, aivan siinä kylki kyljessä?

Havainnollistan tätä jokapäiväistä ongelmaa hieman, jos sallitte. Kiitos. Oletetaan henkilö O. Hän on tottunut tietokoneiden käyttelijä, hallitsee päivittäin naputtelemansa, klikkailemansa ja muuten kikkailemansa sovellukset suvereenisti. Hänellä ei ole tarkakavaissuushäriötä, ei tärrääviä käsiä eikä katseen sumeutta. Oletetaan, että henkilöllä O on jokin kotieläin, esimerkiksi punaraidallinen, nätti ja hyvässä järjestyksessä kastroitu terve poikakissa, jonka nimi on – sanotaan nyt vaikka – Pertti. Eräänä kauniina päivänä kissasta irtoaa karva, joka kuin universumin säätämälle ravintoketjulle hilpeästi virnistäen pujahtaa hiireen, joka on maagisin sätein kytketty henkilön O tietokoneeseen. Hiiri on, kuten hiiret yleensäkin, varsin kompakti, ruuviton möykky, ja siten mahdoton ruumiinavata ilman tuhoisia seurauksia. Siellä on ja pysyy karva, vaikka henkilö O puhkuu ja puhkuu ja puhaltaa hiiren sisuksiin kaikista mahdollisista rakosista. (YÖK, kun tarkemmin asiaa ajattelee.) Karva asettuu mukavasti jonnekin strategisesti merkittävään kohtaan hiiressä ja saa aikaan sen, että hiirulainen alkaa, ehkä sietämättömästä kutinasta johtuen, aivan yhtäkkiä toimia superteholla, tehdä klikkauksia ja tuplaklikkauksia sinne, missä niitä ei tarvita ja missä ne ovat jopa harmittaviin tuloksiin johtavia. Kun henkilö O vie hiiren osoittimen lähelle sovelluksen utelulaatikon OK-nappia, hiiri päättääkin toimia jo PERUUTA-napin kohdalla, tai päinvastoin. Henkilöltä O menee hermo, kun tämä on toistunut n kertaa. Henkilö O päättää kirjoittaa asiasta suivaantuneen blogikirjoituksen, jota parhaillaan luette, ja tehdä rakentavan ehdotuksen:

Jos nämä kaksi nappia sijaitsisivat kuvan osoittamalla tavalla, eikö kansalaisen olisi helpompi päättä osua jopa hulluksi tulleen hiiren kanssa osua oikeaan nappiin? Eikö olisi jopa loogista, että kaksi vastakkaisiin toimiin johtavaa painalluskohtaa sijaitsisivat utelulaatikon vastakkaisissa päissä, ei vierekkäin?

* * *

Jos te, hyvät ohjelmistovalmistajat jne. olette valmiit myöntämään tämän ongelman, tahdon tulla puoliväliin vastaan ja myöntää, että toisinaan jopa moitteettomasti toimivalla hiirellä saattaa tulla valittua väärä nappi. Joskus on kiire, joskus on tärisevä käsi, joskus tarkkaavaisuus herpaantuu – en ole koskaan laskenut, montako OK- (tai PERUUTA-) painallusta päivään mahtuu, mutta arvelen, että monta niitä on. Esimerkkihenkilömme O pyrkii olemaan huolellinen ja alati ajan tasalla toimissaan, mutta koska hän on vain ihminen, on hän erinäisiäkin kertoja tullut huitaiseeksi työnsä jäljet bittien hautausmaalle. Kun sinne apeasti haihtuen ikuisiksi ajoiksi häipyy esimerkiksi juuri syvätty, pörröpäinen ja rimpsuhelmainen, tummalla taustalla korituolissa istuva mallineitonen, mustalla tiellä mustilla renkailla tönöttävä uudenkarhea menopeli tai katiska*, tuntee henkilömme O suurta henkilökohtaista tuskaa ja miettii jälleen kerran, miksi, oi miksi, painoin PERUUTA-nappia vaikka piti painaa TALLENNA-nappia.

Ratkaisu tähän ongelmaan on teidän, hyvät ohjelmistovalmistajat, käsissänne. Käyttäkää koodaamisen lahjaanne viisaasti, jotta se koituisi ihmiskunnan hyväksi. Olkoon voima kanssanne!

* * *
*) Ne kansalaiset, jotka ovat edes kerran elämässään syvänneet tuollaisen kuvan, tietävät taatusti, mistä puhun. Ehkä seuraavan marinan aiheena onkin mallien pörröiset hiukset, tummat taustat, verkot ja muut hiton häkkyrät, joita ihminen joutuu leipätyökseen kuvankäsittelemään. Jo tässä voin sanoa painokaasti, että nyt mallilikat siellä kuulkaa, tukka kiinni, kädet vartalon viereen ja jalat yhteen. Virnistellä sopii miten mielitte, mutta se afro kuriin, prkl!

8 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Minä ihmettelisin ennemminkin että miksi henkilö O ei osta uutta hiirtä ja tällä kertaa sellaista, jossa pystyy putsaamaan sen hiiren pallukan ja muut mestat. Paitsi tietty jos haluaa käyttää optista hiirtä, jolloin se on vaan paskaa käteen.

Koodarit kyllä varmaan suuttuu sulle, jos laitat ohjelmistojen graafisen suunnittelun niiden niskoille.

Ohari kirjoitti...

Tiina, henkilö O on ollut erinomaisen tyytyväinen tähän (pomon omistamaan) hiireen tähän saakka – ja odotteleekin (pomolta) paineilmapullolähetystä, jotta saisi vähän puhtia puhalteluun. Ehkä se karva sieltä vielä häipyy! Mutta vaikka hiiri toimisi moitteettomasti, ei se silti poista viereisten nappien ongelmaa.

Ja apua! Pyydän tässä oitis anteeksi, mikäli narisin aivan väärälle taholle. Ohjelmistojen valmistuksen prosessi ei ole mulle tuttu, olenhan vain rivikäyttäjä. Luottamukseni koodareiden kykyihin on kuitenkin rajaton (syystä että meillä mm. asuu yksi sellainen), ja olen varma, että jos koodarille joku sanoo, että nappi tohon eikä tohon, se myös onnistuu. Luulen myös, että ohjelmistojen graafiset suunnittelijat ja koodarit tekevät yhteistyötä (milloin eivät ole 1 ja sama asia) ja siksi uskallan arvella, että kunhan edes auttavasti siihen suuntaan huudan, joku kyllä kuulee.

Sun äitis kirjoitti...

Mikäli mitään olen ymmärtänyt jälkikasvuni opiskelu- ja työkuvioita, tulisi olla niin, että on ihan omat ihmisensä suunnittelemaan käytettävyyttä, graafista ilmettä ja sitten sitä varsinaista koodaamisjutskaa.

Sinun kokemuksesi puhuu sen puolesta, että koodaus ja grafiikka eivät ole kyllin, vaan nimenomaan tarvitaan myös käytettävyyden päälle ymmärtäviä. Tämä hyvä! Saavat munkin mukalat joskus töitä!

t. Kahden käytettävyyshemmon äiti

Ohari kirjoitti...

Äitis, käytettävyyshommat on just tärkeitä! Semmoinen ajatus, että ihmiset nyt vaan on pöhelöitä, kun ne ei osaa käytellä juttuja, on vähän pöljä – noin niinku ihan kaikkien kannalta. MUTTA minuapa valistettiin tästä kirjoittamastani ongelmasta, ja sitä on kuulemma tutkittu ja nykyinen käytäntö ihan parhaaksi havaittu. Kyseessä on siis henkilökohtainen ongelmani! Jos tämä ei olisi henkilökohtainen blogi, niin kylläpä nyt hävettäisi :-)

Tulin siinä hämmästyksissäni sitten innovoineeksi seuraavaa: kun kerran useiden ohjelmien työpöytiä pystyy itse säätämään, ehkä jonain päivänä myös niiden dialogibokseja! Ha! Silloinpa silloin kiskaisen kaikki eri toimiin johtavat napit eri nurkkiin, ja milloin nappeja on aivan ylenänkeensä (ei niitä yleensä kyllä ole) sijoittelen ne muuten nätisti. Siitäs saavat, ja siitä. (Kai se päivä vielä tulee...)

violet kirjoitti...

Saisko niillä semmosilla ohjelmilla käännettyä mallien jalkaterät hiukan ulospäin...?
Ei mua ne tukat rasita!

Ohari kirjoitti...

Violet, ei muakaan yhtään pännisi lenita- tai saimi-tukat, jos niitä ei tarvitsisi leikellä! Kauheeta hommaa mokomien pörröjen silppuaminen. Jalat sen sijaan on aika helppo hoidella, eli leikataan katki vaan, heti tosta polven tienoilta, niin son sillä selvä.

Täytyy vielä avautua tästä orig. ongelmasta siten, että työkaveri juurikin manaili hävittäneensä 12 sivua painovalmista tavaraa ja tuskaili, jotta: "Miksi ihmeessä ne hyväksy- ja hylkää-NAPIT PITÄÄ OLLA ALLEKKAIN!?"

Ehkä tämä onkin latojien ongelma! Haha! Olemme huithapelein ammattiryhmä.

Dårka kirjoitti...

Kuka saatana on keksinyt laittaa sen cd-aseman avausnapin kelkan alapuolelle, jolloin kelkka välttämättä osuu siihen nappia painavaan sormeen ja sulkeutuu ja alkaa ihan parhaassa tapauksessa asentaa jotain softaa uudestaan? Jos tapaisin ko. suunnittelijan, niin kysyisin: Oottekste joku tyhmä vai?

Muutama vuosi sitten olisin vetänyt suoraan käkättimeen, mutta onneksi nykyisin on se hiiren oikea näppäin ja siellä poista-komento.

Ohari kirjoitti...

Dårka (ehkä seuraat, kommentti antiikkiviiveellä :-), JUMALISTE ihan samaa olen raivonnut tykönäni. Itte pitäis olla joka paikassa, ja luultavasti sittenkin joutuisi riitoihin.