tiistai 18. elokuuta 2009

Parvekepohdinta

Ei sillä, että edes harkitsisin tupakoinnin lopettamista, tulin ihan muuten vaan ajatelleeksi, että mitä ihminen tekee parvekkeella, jos ei tupakoi. Siellä voi harjoittaa pienimuotoista maataloustoimintaa toki, mutta mitä iloa on kehäkukista, jos niitä ei kukaan katsele – jos siis ei tupakoi ja käy parvekkeella siksi? Jos ei tupakoi eikä käy parvekkeella siksi, voi kehäkukkain kastelunkin kanssa olla vähän miten sattuu (arvioin näin, koska joskus on vaikka tupakoi). Tunnelmallisia kynttilöitä ja lyhtyjä voi poltella pimenevässä illassa, mutta jos ei samalla polttele kessua, mitä iloa on tunnelmavalaistuksesta?

Ihan siltä varalta, että jonain päivänä viimein tulisin järk hurahtaisin tupakoimattomuuteen, kysynkin nyt teiltä rakkaat tupakoimattomat parvekeenhaltijalukijani: miten hyödynnätte sitä erikoista tilaa, joka on ulkona mutta jota ei voi kaivella? Joogaatteko ehkä siellä? Harrastatteko kerrostalokyttäämistä? Askartelette? Nautitte pihan lapsien kirkunasta ja muista ihastuttavista luonnonäänistä, kuten hulluksi tulleista pääskysistä (joista lähtevästä metakasta johtuen parvekkeella Aku Ankkaa monimutkaisempaan lukemiseen keskittyminen on täysin mahdotonta)?

Meillä on niin iso parveke, että voisin harkita sen vuokraamista esimerkiksi paikalliselle golf- tai jalkapalloseuralle, mutta sitten sinne pitäisi rakentaa tikkaat. En nimittäin kestä ajatusta läpi olohuoneen marssivista ruutuhousuisista ja pastellipaitaisista kolopalloilijoista saati hikisistä sinnetännepompahtelijoista. Kantaisivat kuraa sisälle. Räkisivät ympäriinsä. Lisäksi ne riiviöt ehkä kuitenkin unohtaisivat pelin tuoksinassa varoa tomaatteja ja ruusupapuja. Tulisi luultavasti monenlaista riitaa ventovieraitten ihmisten kanssa tikkaista huolimatta. Maataloustoiminta pitäisi jättää tyystin sikseen. Pitäisi opetella verhojen käyttöä, koska ne kuitenkin lurkkisivat, millaisissa kotiasuissa viuhahtelemme milloinkin. Aina pitäisi olla meikkiä, tukka hyvin ja vaatteet päällä. Menee ihan liian hankalaksi.

* * *

Jos minä nyt yhtäkkiä satun saamaan raitistumiskohtauksen ja jätän tupakan, mitä ihmettä minä teen tuolla keittiötä suuremmalla ulkotilalla, jossa mieluusti hortonomioin mutta joka pelkästään puutarhana tuntuu olevan jotenkin vähän liian yksinäinen? Ideoita?

16 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Hieno uusi kuva sulla <3

No, mitä siellä ny ihmiset tekee, laittaa siihen jotain huonekaluja ja kesällä lukee siellä ja syö. Tämä on, myönnettäköön, pikkasen tyhmää talvella. Talvella sinne voi laittaa ton vaikka vaikka ton tilataideteoksen.

Riitta kirjoitti...

Jos se parveke on lasitettu, niin sinnehän voi rakentaa vaikka muovitropiikin pitserioiden ja kylpylöiden tapaan. Sitten voi mennä "etelään" partsille pitkin vuotta, varsinkin kun pistää auton sisälämmittimen huutamaan.

Joogaaminen ja meditointi kirkunan säestyksellä muovipuussa roikkuvia villatalitinttejä katsellen kasvattaa epäilemättä keskittymiskykyä ja estetiikan tajua.

Anonyymi kirjoitti...

Pyykin kuivaus, maisemien katselu (7.kerros), raittiin ilman haukkaaminen siinä missä sinä sen filtteröit, sisätilojen tehokas tuulettaminen, sisustaminen kesähuoneeksi, jossa voi lukea kirjaa tai katsella auringonlaskua, kukkien kasvatus ja myös ihastelu (hoitaminen katsos vie aikaa ja siinä samalla ihaillaan omien kätten töitä), ukonilman seuraaminen, ...kyllä siellä vaan tulee poikettua monta kertaa päivässä ihan ilman tupakkakin.

Ohari kirjoitti...

Zepa, kiits – ja huomasikko, miten hieno nimikin sillä on? :-D Ehkä parvekkeella voisi talvella hiihtää... tai luistella, riippuen keleistä.

Riitta, ei ole lasitettu, mutta siinä määrin innostuin tropiikki-ideasta, että taidanpa tästä vääntäytyä pleksikauppaan. Parvekkeellehan voisi hankkia myös solariumlampun ja tulla hirmu ruskeaksi sen alla pötköttelemällä! Syövänpelostakaan ei tarvitsisi ihan kokonaan luopua. Hmm. Ehkä sinne voisi kärrätä myös hiekkaa muutaman motin ja David Hasselhoffin julisteen seinälle, kuunnella aaltoin loisketta magnetofonilta ja leikkiä kiinteää mutta vaarallista rantaelämää... Pahus soikoon, mahdollisuudet ovat moninaiset!

Anonyymi, vihjaatko, että tupakointi ei ole ihan välttämätöntä parvekkeella viihtymisen kannalta, vaikka se olisi tuossa nykyisessäkin tilassa? Minä en saa kukkien tahi muiden kasvien hoitamiseen kulumaan juurikaan aikaa, mutta toisaalta siltä ne kyllä sitten näyttävätkin. Huolimatta siitä, että koko parveke löyhää röyhkeästi Tolulta, vihannespunkit ovat järsineet krassit pitseiksi ja tomaatin kirjavaksi. [kiroilua]

Tiina kirjoitti...

Oon sun uuden kuvas fani kanssa. Josta tuli mieleen, että oon myös melko varmasti bongannut sut fb:stä, jännittääkö? Buahaha. :D

Ei kun sitä piti sanoa, että mun edellisessä asunnossa oli parveke, mutta sen käyttö jäi vähäiseksi justiinsa kerrostalokyttäämisen vuoksi. Eli en voinut ainakaan hyvällä säällä hengailla parvekkeellani, koska naapurin kyttääjämummo istui pihakeinussa tuijottamassa ihmisten parvekkeille. Kerran se esimerkiksi huusi mulle, että ota ne parvekekukat jo pois, kun ovat nin kamalan näköiset. Olihan ne aika kuolleet, mutta ihan vaan vittuillakseni pidin niitä vielä muutaman viikon amppeleissa.

Ohari kirjoitti...

Tiina! Senkin! Ei nyt kauheesti jännitä, mutta kyllä mun mielestä meidän olisi jo aika tavata – lienemme muutenkin kulkeneet toistemme ohi silloin tuolloin. Tule huutamaan, jos sieltä naamiksesta kert löydät!

Mun mielestä tää maailma olisi jotenkin sairas, jos kaikki ihan vähän kuolleet kukat pitäisi heittää pois. En ala. Meillä pitää olla kuolleena useita viikkoja ja mieluusti vielä lääkärintodistus esittää, ennenku suostun heittämään tunkioon. Joku roti syrjinnälläkin!

Elma kirjoitti...

Minun ehdotukseni parvekkeen hyötykäytökseen on: perusta sinne viinitila!
Rypäletynnyreitä vaan partsi täyteen ja eikun tallaamaan! Kaksi kärpästä yhdellä polkaisulla! Liikuntaa ja myöhemmin kännäämistä laihana ja timminä!
Rahvaanomaisempi vaihtoehto ois ehkä hankkia sinne muovikuusi ja laittaa pontikkapannu sen alle pöhisemään.

Mäkin haluu nähdä Tiinan ja mennä sen naamakirjakaveriksi! Tiina, eti mutkin! ;)

Helen kirjoitti...

Kyllä kai parvekkeelle voi viiniä juoda vaikkei tupakoisikaan? Kaikenlaisten kukkasten, yrttien ja ruukkukasvien seassa varmaan oikein kivaa.

Hieno uusi nimi ja kirjoittajasta vallan hilpeän hempeän kaunis kuva!

Ohari kirjoitti...

Elma, tui tui, sinä rakas elämän pikku innovaattori, näinhän mää teenkin! Siinä tulee sekä tropiikki että känni!

Helen, en ole ihan varma, voiko viiniä juoda missään olosuhteissa, jos ei tupakoi. En ole uskaltanut ikinä kokeilla. Jotkut kyllä pystyvät siihen ja helposti kuulemma, mutta – epäilen, että ne on muutenkin jotenkin vähän superihmisiä.

Ja kiitos [punastuksen sekaista hihitystä ja isovarpaalla maan tonkimista]

Stazzy kirjoitti...

Kahdeksan kuukautta vuodesta aurinkoa tällä hetkellä. Parvekkeella siis voi syödä, mutta tavisaikaan se palvelee etenkin pyykinkuivauspaikkana. Syödä, grillata (naapureiden ärsyttämisen uhallakin), ihan vain istua ja ihmetellä.

Sun äitis kirjoitti...

Asuo on kaikkiaan hiottu kokonaisuus, mutta sen mä kyllähaluaisin tietää, miten onnistut pitäämään lierit noin kohheellaan. Mullon varsin samis kotsa ja siinä on lierit aina ihan nuupallaan.

Mutta parvekeasiaan. Parvekkeella voi nukkua (merkityksessä yöpyä). Yritän uskotella itselleni, ettei vielä mikään syksy ole, ja sen todistamiseksi nukun parvekkeella. Viime kesästä en muista, nukkuiko kukaan parvekkeella (koska viime kesä nyt oli sellainen, ettei siitä halua muistaa mitään). Sitä edellisinä kesinä parvekenukuntaa harrastettiin. Perinteisesti meillä on pientä nahistelua siitä, kuka sinne pääsee. Tänä vuonna olin ovela: vein sinne vain 70-luvulla hankitun Askon bonellien petauspatjan pehmikkeeksi, ei ole ollut paljon tungosta. Vuonna 1999 nukuimme parveekkeela lokakuun ensimmäiseen päivään asti. Tänä vuonna annan periksi aiemmin.

Ohari kirjoitti...

Stazzy, kuuntelin juuri jostain (televisiosta?) että parvekegrillaaminen ei olekaan kielletty vastoin yleistä luuloa. Hämmästys! Ehkä perustankin sinne kulmakunnan yögrillin! Asutaan kätevästi tokassa kerroksessa, eli tilaukset voisi hoitaa jollain korihissisysteemillä ja toisaalta kaikenmaailman turhan räyhääjät olisi helppo esim. ruiskuttaa kylmällä vedellä hiljaiseksi. Hmm. Ideat eiku lisääntyy ja paranee.

Äitis, hatun lierit on pingotettu rautalangalla sellaiseen korkeaan Goljatin tiputuspussitelineeseen, ja sitä lykkää perässäni aina hlökohtainen kamarineuvokseni Jean-Pierre, milloin ei ole vapaalla tietysti ja jos on niin silloin luonnollisesti Jacques tuuraa. (No ei vais. Teinilasten hattu se on, enkä mää tiedä, miten se noin tönkkö on. Jos teillä on kamarineuvosten vapaapäivät, koita sokerilientä, sehän kovettaa vaik mitä.)

Parvekkeella nukkuminen kuulostaa aika hienolta! Miten saatte unta, siis eikö teillä ole kovin meluisaa? Meillä on, veikkaan, että päiväaikaan kuulonhuoltoliitto suosittaisi suojaimia, siksi hurjiksi erilaiset uusioperheleikit pihassa yltyvät toisinaan. Yöllä sitten on taas paarikärpästen pörinät, tosin aika hiljaiset, joten ehkä tulpilla selviäisi niistä. Entä hyttysongelma? Lepakot? Talitiaiset? Kaikkiaan kuulostaa jännittävältä; pitänee oikein koittaa joskus!

Sun äitis kirjoitti...

Kiitos sokeriliemivinkistä!

Parvekenukkumiseen sellainen täsmennys, että meillä on urbaani parveke, pakokaasu on tappanut kaikki alueen hyttyset. Meteliä sen sijaan kyllä. Paikallinen pub sijaitsee vieressä viisi kerrosta alempana. Toisaalta niiden örinä kuuluu ihan yhtä vahvana makuhuoneeseen, kun ikkuna on auki, ja kesällähän on.

Yksi erityislahjoistani on unen lahja, mukun missä vain, kun olen väsynyt. Kuppilan tyyppien sorinat ei siinä paljon paina! (en allekirjoittanut talossa kierrätettyä adressia, jolla vastustettiin kyseisen pubin olemassaoloa meluhaittoihin vedoten).

Anonyymi kirjoitti...

Kesällä istuu, syö, lukee, ryyppää, ottaa aurinkoa lepotuolissa, viihdyttää vieraita, tuulettaa/kuivattaa vaatteita, jne. Parveke on viileämpi kuin sisätila.

Talvella taas sitä voi käyttää varastotilana - ylimääräisenä jääkaappina ja/tai pakastimena.

Tietysti pitää vielä lopuksi moittia parveketupakointia. Tupakoijalle se on varmaan kivaa, mutta naapureille se saattaa hyvinkin tarkoittaa sitä, että parvekkeen tai ikkunan kautta tulee savua sisään - "parhaimmillaan" täysin laimentamattomana. Se on ikävää jos on minkäänlaista hengityselinongelmaa (myös lievät heinäallergiat). Lisäksi juuri tupakansavu on ikävää, koska se on niin vahvan hajuista ja tunkeutuu joka paikkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Siis parvekkeellahan ei tee yhtään mitään jos on lopettanut tupakanpolton. Alkukesästä tulee laitettua "pelakuunat" kerran viikossa kasteltua ja sitte taas
syksyllä pois. Ja tämä tarina on tosi. Tässä todella painava syy olla lopettamatta tupakanpolttoa!
Maija

Ohari kirjoitti...

Anonyymi I, jääkaappikäyttö on meilläkin tuttua. Paitsi milloin on liian kylmää, niin kuin nyt. Pakastimena se on vähän liian epäluotettava. Tuo tupakointijuttu on kyllä ihan totta, täytyy myöntää, vaikka itse parvekkeella savuan. Joskus tuntuu tosi pahalta kylvää savua naapurustoon, etenkin kesähelteillä. Ehkä pitäisi vetää ryhtiliike ja painua läheiseen puistoon tupakoimaan. Siitä hyötyisivät sekä itse (tupakointi vähenisi) että naapurit (savuhaitta vähenisi) että puiston sorsat (pullat lisääntyisivät). Voi olla kuitenkin, että tähän ryhtiliikkeeseen tarvitaan lakimuutos, siinä määrin laiskaperse olen. Anteeksi kauheesti tämä (itseni tuntien silkka totuus).

Anonyymi II, samanlainen ajatus on kieppunut mielessä :-) Että jos nyt yhtäkkiä hairahdunkin raittiiksi, piikkaan koko parvekkeen irti ja vähennän sen neliöiden vuokran kylmän rauhallisesti. Haha, siitäs saavat, pakkoparvekkeen tyrkyttäjät.