perjantai 26. helmikuuta 2010

Kauheeta hassausta

Yhtenä ehtoona oltiin Ton kanssa joogaamassa¹ parvekkeella, niin eikö kesken siinä rennon sisäänhengityksen (vasemman siaraimen kautta) pamahtanu kauhee mattinäsä päälle. Tiätte sen Kummelin kaverin, joka osaa niin näppärästi tiivistää olennaisen siitä, mikä millonkin tässä mailmassa mättää? Kattokaa ny vaikka Juutuubista², jos ei oo tuttu, on sillä meinaan niin asiallista asiaa. Nim mihinkäs mää jäinkään? Juu! Kattelin siitä parvekkeelta meirän pihaan, kello oli siinä puali yks yällä ja jumalauta valoo on kun ... no missä ny on paljov valoo. On tolppaa, on seinälamppua, on jos vaikka mitä he-le-vetin tuikkua valasemassa tianoota JUMALAUTA KESKELLÄ YÄTÄ!

Jos teille ny millonkaan tulee miäleen, että tahrotte kiikutella pihakeinussa ja tehrä ristikkoo keskellä yätä kahrenkytä asteen pakkasessa, tervetuloo meirän pihaan. Tai menkää mihkä hyvänsä tamperelaisen asumalähiön kerrostalopihaan. Kyllä näkee! Keskikaupungilla ov varmaan viä valosampaa. Ja mää pahaa pelkään, että muissa kaupungeissa oj justiin sama peli. Onko tässä ny mitään järkee, kysyv vaan!

* * *

Emmää ny sillä, että se valo mua mitenkä häikäsis. Ja onhan täällä Suamessa tiätty pitkä pimee talvi, kaipaa sitä ihminen valoo. Mutta kun kello on sev verta, että väki on pötköttäny jo monta tuntia, ykskään elävä sialu ei liiku (paitti rusakot) pihoissa, niin mitä vasten niitä valoja poltetaan? Huvikseev vai? Vai onko se valojen säätö muka niv vaikeeta, että kun on tämmönen runsasluminen talvi ja vähempikiv valo riittäis, sitä ei vaan saara räppästyä piänemmälle?

Panin sitten seuraavana päivänä kauppareissulla oikein merkille, miten paljon tossa on noita valoja matkavvarrella. On katulamppua ja on pihatolppaa, väliim pilkottaa seinälamput. Mää arvioin, että jos pualet sammuttais, näkis ihan tarpeeks ja viä ylikin. Mum miälestäni riittäs vallan hyvin, että näkis mihkä menee eikä joka kohran tarttis pihalla olla lukuvalastu – lukekoon kukin tykönänsä kotonansa.

Jos valoista vaam pualat palais, tiätäis se, mää luulen, melkosta säästöö sekä taloyhtiöille että kaupungille. Meillä ainakin nousi vuakra vähän kauheesti tänäkiv vuanna, ja se tuntuu kyllä epäreilulta justiin sillon, kun tota yällistä pihavalastusta kattelee. Eikä se yksittäisen ihmisen kulueräkääv viä niin kamalasti korvenna kun se, että yrinvoimalaa pykätään pystyyn toinen toisensa jälkeen ja sähkönkulutusta vaal lisätään!

* * *

Tässä ny, kun oon saanu itteni taas kiihrytettyä vimmaan, ihmettelen kovaan ääneen myäs sitä, että minkä vuaksi moottoriteillä palaa nin jär-je-tön määrä katulamppuja. Taaskim mää arvioin, että jos pualet pantais päältä pois, riittäis se oikein hyvin näyttään kuskeille, että tossa on Toijjalan risteys, jos sinne tahrot, paas kääntyen. Autoissa ov valot, ainakin niissä joilla laillisesti saa ajella, niin että kyllä niillä valoilla pärjää sev verta, että näkee mihkä menee sitten tarkemmin.

* * *

Minen oo tiätenkään mikään valaistusinsinööri. Kai mun tarttee vaan luattaa siihen, että ne osaa hommansa. Mutta saam mää silti ihmetellä! Kun ei oo jumalauta mitäär rotia.

* * *
¹) No niin, joku siä jo arvaskin, että tupakilla oltiin.
²) Toi vireo om muuten juuri meirän nurkilta.

11 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Oot kyllä ihan oikeessa, mutta jotenkin luulen, että se kaikki valaistus yöllä on lähinnä joku turvallisuustekijä. Ei pysty hämärän hiipparit hiipparoimaan, kun ei ole riittävän hämärää.

Sillon kun asuin vielä Lentsussa, niin voin kertoa, että mun kauppareittini ei ainakaan ollut kovin hyvin valaistu. Välillä siellä sai suunnilleen käsillään hapuilla eteensä, ettei kävellyt puuta tai jotain päin, kun ei vaan nähnyt eteensä. Ei sekään ihan hauskaa ollut. :D

Ohari kirjoitti...

No niin, Tiina! Mietinkin, että jokin pointti vielä oli, mikä piti nostaa esiin. Juuri tuo. Ensinnäkin nyt on *niin* valoisaa, ettei missään ole ihan pimeää. Toisekseen, vaikka itsekin tietysti naisena pelkäilen pimeitä kujia, pitäisi noin yleisesti pitää järki kädessä ja myöntää se tosiasia, että valaistuksella tai muulla muka-turvallisuudella (kuten vartijoilla) ei estetä väkivaltaa, joka kumminkin sattumanvaraisena on aika harvinaista. (Tähän voisi jaaritella loputtomiin, miten paljon enemmän ihmisiä kuolee ja loukkaantuu liikenteessä, päihteiden kanssa pelatessa ja ties missä toimessa kuin väkivaltaan. Maailma *on* turvallisempi kuin ennen. Ikävää ja varmaan inhimillistä on se, ettei pelontunne ole silti poistunut.)

oblomov jr kirjoitti...

Mun täytyy kiittää tuosta Matti Nsä -linkistä. Se osui ja uppos. Tultiin nääs just Teh Vaimon kaa tosta lähibaarista, missä katottiin teeveestä illan traaginen lätkämatsi: Suomi-USA 1-6. Ei huvittanut jäädä enää dokaamaankaan. No, sitten
kotiin tultua klikkasin tota sun linkkiä ja seurauksena silkkaa huutonaurua.Teh Vaimokin säntää hämmästyneenä kattoon, että mitvit? --> nauretaan yhdessä --> Jallukolakin alko taas maistuun. Ett kiits vaan paljon!
BTW, tossa ulkovalaistusjutskassa oon
ihan samaa mieltä.

Ohari kirjoitti...

Oblo, miisouhäpi että onnellistutin iltaanne! Kiitos kommentista eli win-win! Peli meni miten meni, sitä kuunnellessa (olkkarista Ton hihkuntana, väliin paikalle säntäillessä ja hämmästellessä) rykäisin tämän. Pöhköä sanoa, että turpiin odotin, mutten noin paljon. Leikkiä se on kuitenkin. Eikö niin? Jallukola sen sijaan on totta niin kuin maailmakii-iin, ja sen valaistus etenkii-in :-) (Soihan siellä päissänne Pelle Miljoona, soihan?)

Outo Emo kirjoitti...

Pimenee teidänki nurkat Tampereella 27.3. tunniksi rotestiksi loputtomalle haaskuulle. Minäkin, joka vihaan pimeää, räppään valot pois ja mies saa kynttelinvalossa kitaraa rämpyttää ettei sähköttömien aika käy pitkäksi. Maailmahan pelastuu pien askel kerrallaan, mutta tässä suhteessa kaupungit ja taloyhtiöt vois harppoa pikkasen pitemmin askelin ja läpi vuoden ettei oltais yhden Earth hour'in varassa.

Ohari kirjoitti...

Outo Emo, onhan Earth Hour kaunis idea ja noin – ihan kannatettava – mutta juurikin niin kuin sanot: jos ihan arkisessa jokapäiväisessä elossamme vähän käyttäisimme järkeä, niin kyllä maailma pelastuisi. Tai ainakin vaappuisi hautaansa hitaammin. Tässä valaistusasiassakaan ei tarvitsisi mennä säkkipimeään asti sentään, ja säästöä syntyisi. Luulen ja arvioin noin maalais(kaupunkilais)järjellä :-)

MissJenny kirjoitti...

Mun tietokone on vissiin rikki, tää blogi ei enää päivity yhtään. Voiks joku jossain joskus korjata tilanteen, pliide?

Ohari kirjoitti...

MissJenny, mmhh, hitsi, [ukkovarpaalla maan tonkimista]. Olen ollut sekä kiireinen että laiska. Blogi on silti ollut mielessä! Kovasti! Tämä viikko on vielä yhtä hullunmyllyä, mutta ehkä sitten vähän helpottaa taas ja kirjoituspuhtia (ja -aikaakin) löytyy.

Ihan kauhean kivaa on kuulla, että kaipailet höpinöitäni :-)

Anonyymi kirjoitti...

Tsih, lueskelin blogisi arkistoja ja nappasin sieltä jostain hauskan meemin. Kiitoksia siis siitä, vaikka et minua olekaan haastanut :D

Niin ja MissJenny ei ole mitenkään ainut, joka toivoisi päivityksiä Oharin partsiin ;)


Leni
http://verhotkii.vuodatus.net/blog/2553657/mallikurs-eiku/

Taivaanrannan maalari kirjoitti...

Hauska tyyli sinulla! Tämä tykkää!

Sun äitis kirjoitti...

Kutsu
Sun äitis viettää 5-vuotissyntymäpäiväänsä 14.8.2010 ja sinut on kutsuttu kommenttilaatikkooni tuttuja tapaamaan. Tarjolla on munkkilikööriä ja pekonia.

Tervetuloa!