perjantai 24. kesäkuuta 2011

Juhannusutelu

Suomen suvi on sitten ihmeellisen ihana! Kaiken lumikinoksen, loskan ja kakkan alta se jaksaa joka vuosi työntyä uhmakkaasti rehevän vihreänä eikä tässä vielä kaikki. Kesän edetessä silmille pukkaa jos jonkinlaista väri-iloittelua ja moninaista muotoilua niin, että aivan paratiisiin tuntee ihminen päässeensä, kun kesäisessä maisemassa käyskentelee. Mielenkiintoisia, ennestään tuntemattomia flora- ja faunalajeja kohdatessaan hamuaa hän mieluusti luontokirjaa käsiinsä ja tulee tietämään, mikä on vuohennokan ja känsätuhkelon ero sekä kuinka erottaa (paitsi rautakangella) toisistaan lummenälvikäs ja hoikkakukkajäärä.

Tätä luonnon runsautta ja monimuotoisuutta kun ajattelee pieni ihmissuvun edustaja, tuntee hän tarvetta huokaista syvään ja kunnioittavasti ja ehkä jopa ääni väristen lausua jotain herkkää.

* * *

No voihan perkele, mikä se tämä tötterö sitten on, ihmettelen minä. Näitä pesii/kasvaa/oleilee (!?) ainakin Sydän-Hämeen mailla tienpenkoilla, hiekkaisessa, savisessa, kivisessä, multaisessa ja asfalttisessa maaperässä, auringossa, puolivarjossa ja varjossa. Korkeus täysikasvuisena on noin metri, yksi havaittava jalka, kukinto tai pää on musta, muovimainen ja joskus siinä on hohteleva täplä, joka muistuttaa hiukan susieläimen tassunpainallusta talvisella hangella.

Jokin luonnonoikku tämän on oltava, sillä mitään järjellistä ihmisen käyttöön sopivaa tarkoitusta en tälle – miksi tätä nyt luonnehtisin – asialle keksinyt. Sinne sataa ja tuulee sisään. Se ei viittilöi mihinkään. Se seistä tököttää miten kuten suorassa, milloin ei seistä tökötä vinossa. Erikoinen kapine.

Auttakaa nyt ihmiset siellä ja kertokaa: Mikä on tämä – asia, ja mikä sen käyttötarkoitus on?

* * *

Epätietoisena lähden nyt tekemään vanhaa kunnon juhannustaikaa, joka menee näin:

Jos menee johki mökille tai rantaan juhannuksena, voi nähdä puolisonsa alasti.

Hyvää juhannusta kullekin!

5 kommenttia:

/mek kirjoitti...

Linnut on paljon kivempia kuin kasvit, ne on helpompia tunnistaakin.

Kaikki nyrkkiä pienemmät on pikkukoskeloita, isommat tietty sitten isokoskeloita.

Sanoisin että sanomalehtiputkilo, mutta menisi kuitenkin väärin kun maalaiset on aina niin kummallisia niin en sitten sano.

Jostain kuulin eilen uuden juhannustaian; jos ottaa seitsemän pulloa viinaa ja lähtee veneilemään voi rannalla nähdä tulevan leskensä.

Ohari kirjoitti...

Mek, lintujen kanssa on vaan semmoinen huono puoli, että nehän hitot syöksee karkuun, kun niitä yrittää bongata. Kasveista en ole havainnut semmoista taipumusta kuin korkeintaan lehdokilla.

Sanomalehtiputkilo oli yksi mahdollinen tutkimussuunta meilläkin, mutta kun a) sinne sataa sisään ja b) vieressä on hyvin usein postilaatikko (ja c) laatikon kyljessä on tassuheijastin, eh), hylkäsimme tämän teorian. Perhana että kaivelee tommoiset ihmisten uteliaisuudella piinaamiseksi pystytetyt putket pitkin tienposkia.

Ja eikö muuten ole ovelaa se, että milloin esittää julkisesti intternetissä virallisen oikean kysymyksen kysymysmerkkeineen tahi vastauskehotteineen, on taattua se, ettei kukaan sano sanaakaan? Siinä vaiheessa ihmiset puristavat huulet yhteen tiukasti, puistelevat päitään ja hiippailevat takavasemmalle – vaikka kysymys olisi ihan tämmöinen ei nyt niin maailmanpolitiikkaa heilauttava tahi laina-allekirjoitusta vaativa. Onneksi sinä Meksu sait sentäs suusi auki, tai siis näppäimistön laulamaan. Toivottavasti sitä ei tarvinnu paljon kiduttaa.

Kuulin tosta taiasta semmoisen hyvin paljon sukupuolittuneemman version. Tai ainakin näin päättelin, koska siihen liittyi sepalus. Toki naisillakin semmoinen on (sepalus siis), mutta siitä ei puhuta.

Ohari kirjoitti...

Niin! Ja piti vielä sanomani, että jos siellä nyt joku tai jotkut tahot tuntevat piston omassatunnossaan siitä, etteivät auttaneet Oharin epätietoisuustuskaa [tähän synkkää musakkia], vielä ei ole myöhäistä [tähän helpottuneen iloista musiikkia]! Kyllä minä niin mieluusti kuulisin valistuneita arvauksia ja valistumattomiakin siitä, mihin tarkoitukseen ihminen sijoittelee tuommoisia putkiloita.

Sirokko kirjoitti...

Tuuletusputkia, olen hämärästi muistavinani kun kerran kysyin samaa veljeltäni.. Mitä sitten tuuletetaan, tjaah, siitä ei ole enää hajuakaan... viemäreitä?

Ohari kirjoitti...

Sirokko, veljesi on juksannut sua ihan selvästi. Kuvassa näkyy ladon katto putken ja jalan välistä, eli putki on irrallaan jalasta, jonka sitä paitsi olin huomioivinani ihan puupalikaksi. Perhanan ärsyttävät putket ja tötteröt! Ei tässä kohta auta muu kuin lähteä kolkuttelemaan ovia ja kyselemään kansalaisilta, mitä ihmeen tötteröitä ne porttiensa pieliin pystyttelevät.