torstai 6. syyskuuta 2012

Kaloria, kaloria ovat helmeni minun

Suomalaiset kuulemma läskistyvät hurjaa vauhtia. Kohta emme enää mahdu lentokoneisiin, porraskäytäviin, vaatteisiimme emmekä edes nahkoihimme, jos tämä tahti jatkuu.

Syitä ja syyllisiä on marssitettu esiin ja ruoskittu tarmolla. On haukuttu kehnot vanhemmat, jotka opettavat kakaransa kamalille ruokatavoille. On kiukuteltu huonoista ruokatavoista: hotkitaan mitä sattuu, milloin sattuu. On pöyristelty sitä, että ihmiset eivät liiku, tai jos liikkuvat, liikkuvat sohvalta jääkaapille vähän turhankin usein.

On kehotettu kansaa karppaamaan, välttämään karppaamista, syömään salaattia, voita, läskiä ja tuoreita marjoja. Yhtä mieltä ollaan ainoastaan kaiketi siitä, että sokeria ja suolaa tulee välttää. Sipsejä, limpparia ja karkkia myydään kuitenkin hurjia määriä, koska ne ovat etupäässä perunaa, appelsiinia ja väriaineita.

* * *

Tuskinpa kukaan on välttynyt valistukselta. Tuskinpa on ketään, joka ei haluaisi olla hyväkuntoinen, sutjakka ja saada terveydenhoitohenkilökunnalta kiiltsuja hyvästä suorituksesta. Ei tässä ihan silkkaa ilkeyttään varmaan kukaan pullistu. Missä ihmeessä on siis vika?

* * *

Minä olen yhden merkittävän syyn keksinyt tässä uudessa kodissa asuessa, ja aion jakaa sen kanssanne.

Asumme Ton kanssa pikkuista kolmiota, alle 70 m². Meillä on kaksi (kaks, två, two, deux, 2) jääkaappia. Jääkaappi + jääkaappi. Kummallekin oma. Jos meitä olisi kolme, niin kuin voisi tietysti ajatella, koska kolmio, jääkaappeja olisi 2/3 kullekin asujalle. Aika paljon sekin on.

Paljon se on siinä laskussa, että huoneistossa on yksi vessa. Eli meidän tilanteessamme kullakin asujalla on yksi jääkaappi mutta vain puolikas vessa. Tässä talossa aika monella on sama tilanne, samoin naapuritalossa. Ilmeisesti uusiin ja remontoitaviin keittiöihin tykätään laittaa kylmätilaa, koska ihmiset syövät valtavasti eivätkä jaksa sitten jatkuvasti lyllertää kauppaan täydentämään varastojaan.

* * *

Onhan se sanomattakin selvää, että jos input on tuplat verrattuna outputiin, turpoamista tapahtuu, ja rajusti.

* * *

On myös uutisoitu, että suomalaiset tupakoivat huomattavasti vähemmän kuin ennen. Tiedetään, että tupakoinnin lopettaminen lihottaa. Siitä huolimatta sanotaan nätisti hymyten, että ei yhtään haittaa vaikka paisut, kunhan et tupakoi.

Ja sitten toisaalla taas kuitenkin lyödään diabetes-kortti pöytään ja kulmat kurttuun.

Koittakaa nyt päättää.

* * *

Joka tapauksessa ja summa summarum: Henkilökohtaiset riskini ovat tuplaantuneet:
on 1 jääkaappi / ½ vessa ja tupakoinnin lopettaminen (~ 15 kk). Onko siis ihme, että olen hiukan pyöristynyt. "Hiukan" sillä tavalla äärimmäisen vähättelevästi ja oikeastaan suorastaan valheellisesti. Myönnän. Käsistä on lähtenyt tämä elopainoni mun, huh hei!

Toistaiseksi mahdun vielä nahkoihini ja porraskäytävään, mutta vaatteiden kanssa on vähän niin ja näin. UFF on saanut merkittäviä lahjoituksia viime aikoina. Ei ole sattumaa eikä ihme, että mielessäni pyörii usein shoppailu ja siihen liittyvä ahdistus. Luultavasti avaudun aiheesta toistekin.

* * *

Onneksi kuulemma naiset ovat nätimpiä, kun ne hiukan pyöristyvät ikääntyessään.

(Viite tähän lausuntoon puuttuu, mutta onhan se nyt yleinen totuus, niin kuin hauki on kala.)

10 kommenttia:

Polga kirjoitti...

Hah, mullakin on ihan itselleni ja kissalle iso jääkkäri (joka hiukan pieneni, kun saimme uuden) sekä pakastimetin. Juttuhan on vaan niin, että sinne jääkkäriin EI OSTETA mitään pikasyötävää ikinä. Paitsi rahkaa ja maustamatonta jugurttia. No juustoa, mutta kuka sitä paljaaltaan syö. Varma nakki eli ostaa vaan sen, mistä joutuu itse tekemään omin pienin karvaisin kätösin ruokaa. Toki vihanneslaatikoissa on sitten älytön satsi kaikkea, mitä voi huoletta riipiä. Työtasolla majailee kurkkuja, tomaatteja ja päärynöitä.

Eli en niinkään mollaisi jääkaappia vaan sitä, että kannattaa tehdä oikea ostoslista kauppaan mennessä - aina! Eikä ostaa sen ulkopuolelta. Makeina mulla menee kuivahedelmiä ja rasvatonta rahkaa, njam. Siitä saa jätskiä, kun laittaa sekaan marjoja ja pakkaseen mehujäämuoteissa ;) *kiero, kavala*

Ja jatkan polttamista, piruuttanikin. Paino mitataan kuitenkin vielä kahdella numerolla :)

Tiina kirjoitti...

Ilmankos mä olen ollut aina pikkuisen pläski, kun en ole koskaan tupakoinut.

Mulla on vain yksi pieni jääkaappi ja huomattavasti sitä isompi vessa. Miksei input-output -kuvio toimi sitten kuitenkaan toiseen suuntaan, oi suuri guru? Vai eikö koolla olekaan väliä?

Ohari kirjoitti...

Tiina, luulen, että tosiaan on 1:1. Eli jos haluat laihtua, sun pitää vaan hankkia jostain toinen vessa. Tai alkaa tupakoida, mitä en tietenkään suosittele vaan päinvastoin uhkailen sua selkäsaunalla, mikäli semmoiseen toimeen ryhdyt (olen sua *niin* paljon vanhempi, että voin uhkailla mitä lystään, ainakin täältä vähän kauempaa).

Noin vakavasti puhuen kyse on varmaan kaiken jääkaappi-vessamystiikan lisäksi aineenvaihdunnasta, siis edelleen sen lisäksi, että syödään mitä sattuu ja lössäillään muuten. Tiedän, että sinä et syö mitä sattuu, etkä lössäile. En minä liioin, määrättömästi ainakaan – tai sanotaan paremminkin, että en enempää kuin aiemmin. Siksi tämä tilanne hiukan hämmentää. Jotkut liikkua huhkivat minkä salaatin järsimiseltä ehtivät ja ovat silti pyöreämpiä kuin ne, jotka retkottavat sohvalla paitsi kun laahustavat röökille. Tupakointi kiihdyttää aineenvaihduntaa aika tavalla, sen tietää jokainen joskus aamusauhulta vessaan rynnännyt. Tupakalla on tietenkin myös kätsä korvata ruokaa, koska tulee a) luontainen ruokatunnin tapainen tauko ja b) nikotiini vie nälän ja muutkin mieliteot. Tupakka on karmee koukutin ja hirvittävä myrkky muutenkin, eli mieluummin kiloja kuin niksoja, olen vilpittömästi sitä mieltä.

Tietysti olisi kiva, jos ei olisi kumpiakaan. Eipä näytä nyt ainakaan minulla onnistuvan, vaikka jääkaapissa ei käytännössä koskaan ole eineksiä, kaapeissa ei ole sipsejä eikä limuja enkä mitenkään jumalattomia määriä syö karkkiakaan. Juustoa kyllä, pelkältään, mutta en sitäkään kilotolkulla. Hyviä ohjeita kyllä Polgalla, suositus niille, paitsi tuo röökaaminen. Yök.

Tiina kirjoitti...

Niin, tai sitten pitää luopua jääkaapista.

Kyllä mä vähän lössäilen vieläkin, vaikka nyt onkin ollut keväästä asti tämä "uusi terveellisempi elämäntapa". Mutta kyllä täytyy myöntää, että ärsytti kuntosalin pukuhuoneessa viime viikolla pari kaunista ja täydellisen kropan omaavaa nuorta naista, jotka pohtivat mitä illalla tekisi. Että voisi vaikka leipoa jonkun kakun! No vittu leipokaa, mää puren tätä banaania tässä...

Ohari kirjoitti...

Tiina, eipä tullut mieleenkään jääkaapista luopuminen! Mihin sää sitten panet bloody mary -aineksesi jäähtymään?!

Ja anteeksi vaan tahaton naurunturskahdukseni tolle kakkujutulle. Just samalta tuntuu nykyään minustakin, ja olen kuitenkin nuorena ollut juuri se tyttö, joka söi hevosen, lihoi kilon ja laihdutti sen pois olemalla puoli päivää ilman karamellia. (Tai sitten aika kultaa muistot.) Nyt jos syön hevosen, joudun olemaan kymmenen vuotta syömättä ja koko suku siinä siivellä.

Aineenvaihdunta se on. Mistäköhän saisi uuden, kun tämä vanha alkaa olla... vanhentunut, eikä talouteen mahdu toista saati kolmatta vessaa?

Polga kirjoitti...

Auuuuuuuts, en miettinyt tarkemmin - salaisuus on nimittäin (ei, ei WC-määrä vaan ta-da-daa) kylpyhuoneen koko! Meitsillä on aivan kylpylä itsellä, joten se tietysti vaikuttaa asiaan. Vaikka siis pönttöjä on vain 1 kpl. Neliöt ne jyrää sitten tässäkin :) Selkis...

Toisaalta, meidän suku lihoo, kun haistelee suklaata niin että...

Zepa kirjoitti...

Mä oon ihan depassa painon kanssa, mutta toisaalta who cares. Oon myös painanut niin vähän että on huimannut koko ajan ja ei oo hyvä sekään. Mieluummin näin päin.

Kyllähän se on ihan silmällä kattoen selvä ilman mitään lausuntoja, että useimmille vanh.. keski-ikäisille naisille pyöreys on vain hyvästä. Kun vertaa niihin jotka taas ei. Kattokaa niiden laihojen naamoja. Kuin kuivatuskaappi: pelkkää ritilää. Jaiks.

Ohari kirjoitti...

Polga, ehkä kalorit ovat yksilöllisiä ja henkilökohtaisia: jotkut nyt vaan pujahtavat suuriin kylpyhuoneisiin ja öksyvät sinne. Rauha heidän sieluilleen.

Zepa, juurikin tuossa tavattiin ja jäikö tietysti sanomatta, että näytät kauheen nätiltä. Ollaanko nähty ekan kerran kymmenen (yli?) vuotta sitten? Et ole muuttunut yhtään. Se on kiva, vaikka ärsyttävää, että miten niin jotkut ei vaan vanhene. Johtuu se sitten pyöreyksistä, geeneistä, auringonpilkuista tai mistä lie, niin toisilla käy siinä suhteessa tuuri. Edelleen, kiva heille. Hmh. Hei! Jouduin luuppiin näissä ajatuksissa. Help!

Eevertti kirjoitti...

Jiihaa Ohari - kiva kun olet kirjoittanut!

Mulle kanssa uusi aineenvaihdunta. Heti kun silmä välttää, se alkaa roiskia matskua sinne tänne vatsaontelon ympärille, eikä ollenkaan luonnollista uloskäyntiä kohti. Väitän jopa, että niinä päivinä, kun korvaan lounaan saliharjoituksella, painoni nousee eniten!

Eihän sillä vararenkaalla muuten niin olisi merkitystä, mutta kun on iän mukana iskenyt maratoonivillityksen päälle. Hankaloittaa harrastusta. Suomessa ovat jo tottuneet tilanteeseen, mutta jos lähden esim. Euroopan mantereelle hölkkäämään, pitää aina muistaa etukäteen ilmoittaa seismologian laitoksille, että järistyskeskus on siirtymässä sinne päin.

Tällä viikolla olen lopulta käynyt taistoon tehokkaimmalla aseellani. Kaurapuuro. Sitä inhaa limaa kun klunksauttaa aamulla, niin johan alkaa aineenvaihdunta totella. Haluavat kai aineenvaihduntaosastoillakin puurosta eroon mahdollisimman nopeasti.

Ohari kirjoitti...

Kiitos, Eevertti! Pitäisköhän tehdä kimppatilaus aineenvaihdunnasta, saataisiin ehkä tukkuale? Niitä varmaan joku verkkokauppa myy, tai ehkä Toijalan päävarasto*.

En ala tässä nyt juoksukateudesta, mutta sen sanon vailla mitään katkeruutta, että siis eihän nyt liikkumalla oikeasti paino putoa. Tulee vaan kauheat lihakset läskin tilalle (ääks, tai jopa lisäksi) ja ne vasta painaa. Kaurapuurolle sen sijaan ääniä täältäkin, huhhuh, siinäpä vasta laihdutin. Sen verran jyrkkää ainetta on se, että korkeintaan omenahillolla lantattuna pystyn edes harkitsemaan. En usko tuohon seismologia-juttuun; kuvasi on nääs näkyvillä. Tosin, olisihan se mahtavaa! Soittaa Espanjaan, että nyt sitten keräätte irtaimet hyllyiltä, meikä tulee sinne vähän hölkkäilemään.

(*) On vanha vitsi. Mää nyt nauran sille aina vaan.)