maanantai 2. syyskuuta 2013

Ansiona seksuaalinen suuntautuminen

Yleisradio kartoittaa kansalaisten mielipiteitä siitä, millä tavalla (avoin) seksuaalinen suuntautuminen vaikuttaa ammattikelpoisuuteen. Tai ei, ei ihan niin. Heterothan eivät kiinnosta ketään. Kyselyssä udellaan, hyväksyykö vastaaja homon opettajan, homon poliisin tai – herraparatkoon – homon jääkiekkoilijan. Kyselyn absurdiu-diudiu-desta huolimatta kävin vastaamassa minäkin ne itsestäänselvyydet: ei hyvä eikä huono ja loppuun huomautin, että ammattitaito rakentuu muista seikoista eikä sukupuolinen suuntautuminen tuo siihen mitään lisää, olkoonpa se mikä hyvänsä.

* * *

Kyselyn olisi varmaan voinut ohjata neutraalimpaankin suuntaan, mutta siitä huolimatta mielestäni tulkinnat siitä, että Ylen toiminta tässä kyselyssä, niin absurdi kuin se onkin, on tarkoitushakuista tai suorastaan osoittelevaa, on vähän ehkä liioittelua. Jos nyt kartoitettava maailma onkin muuttunut inhimillisempään ja etenkin järkevämpään suuntaan, on ihan mahdollista, että se on asian vireille laittaneen toimittajan mielestä hyvä asia ja siitä revitään isot otsikot.

SEKSUAALISESTI SUUNTAUTUNUT OPE ON IHAN JEES! JÄRKI VOITTI VIIMEIN!

tai jopa

AMMATTITAITO ON OPETTAJAN TÄRKEIN OMINAISUUS!

Tai no, tähän ei ehkä sentään olla vielä valmiita.

Viiden vuoden päästä kyselyyn palataan netissä kiertävänä linkkinä ja sille naureskellaan (vielä enemmän). Voi, oltiinpa me silloin kivikaudella, 2013, jotenkin ehkä vähän söpöjäkin, kun tuolla tavalla kouhotettiin.

* * *

Kyselyn suhdanneherkin ammatti lienee opettaja. Me peruspenavaniljahetskut olemme ehkä jo viimein päässeet siitä kiusallisesta (ja kutkuttavasta) ajatuksesta, että homot ajattelisivat seksiä ihan koko ajan ja kenen tai minkä kanssa hyvänsä. Mutta silti! Omat pienet kullanmurumme, söpöpörröisten huippugeeniemme suloisat pienet pallerokokoelmat! Uskaltaako niitä lapsikultia sittenkään laskea homon huomaan?

Homoillahan ei tunnetusti ole lapsia, joten ne ovat varmaan itsekin hiukan hämmennyksissään, ja mitä siitäkin sitten tulee. Toisaalta taas on erinomaisen hyvin tiedossa, että kenelle tahansa heterolle lasten hoivaaminen on niin luontevaa, että sitä ei ole syytä kyseenalaistaa. (Äh.)

* * *

Nyt käsi sydämelle. Hyväksyisitkö sinä lapsesi opettajaksi henkilön, joka on julkisesti:
 1. hetero
 2. homo
 3. biseksuaali
 4. aseksuaali
 5. nainen
 6. mies
 7. välinpitämätön sukupuolestaan
 8. sinisilmäinen
 9. esiintynyt viikset naamassa, edes joskus
 10. yleensä totinen
 11. pullea monista kohdista
 12. pitkä, siis tosi pitkä
 13. vasenkätinen
 14. keksi itse lisää, ihan mitä vain!
* * *

Toivon kuitenkin – edelleen vaikka kysely on [niinvoihyvääpäivääettähiljaiseksivetää-adjektiivi tähän] – että nekin ihmiset, joiden mielestä tämä on ihan huttua koko hössötys, kävisivät vastaamassa. Muuten ääneen pääsee taas enimmäkseen se joukko, jonka mielestä Jeesus ja Jumala sanoivat, että kuka niistäkään tietää parempi se on vaan että perinteet ja ei meillä koskaan ennenkään kun pitää nykyään olla niitä kaikkia kauheeta kuitenkin minä niistä tiedä paitsi että ei käy. Lopputulema on sitten, että 98 % Suomen kansasta ja Päivi Räsänen ei yhtään tykkää.

3 kommenttia:

/mek kirjoitti...

Ainoa opettaja jonka kanssa minulla on ollut vaikeuksia oli sellainen joka oli lyhyt, siis tosi lyhyt. Niin kuin tasan 140 senttiä. Se oli meitsin pikkuisella opena kun pikkuinen oli kolmannella.

Ongelma sen kanssa oli, että en meinannut ikinä löytää sitä mistään kun se hengaili kolmasluokkalaisten seassa ja oli niiden kanssa saman kokoinen taikka jopa pienempi.

Vaan koska olen suvaitsevainen ihminen niin selvisin tästäkin ongelmasta etsimällä porukasta sen ainoan joka ei hyppinyt ja pomppinut holtittomasti.

Oikeastihan mun piti tulla vaan sanomaan, että on meillä junteilla lätkänpelaajillakin joskus aihetta ylpeyteen. Ameerikan maalla NHL on julkistanut tukensa You can play -projektille (http://youcanplayproject.org/) jossa sanoma yksinkertaisuudessaan menee "if you can play, you can play". Ja jos Joe Thornton sen sanoo niin sitä on paras uskoa. Saatana.

Celia kirjoitti...

"AMMATTITAITO ON OPETTAJAN TÄRKEIN OMINAISUUS!

Tai no, tähän ei ehkä sentään olla vielä valmiita."

Hilpeä hörähdys tuolle. :D Luulisi että ammattitaito olisi tärkein ominaisuus ihan missä tahansa ammatissa, mutta kun vain ei näytä olevan.

Ohari kirjoitti...

/mek, tunnen tasan kaksi jääkiekonpelaajaa (siis noin henkilökohtaisesti, naamasta tunnistan toki Jutilan, vaikka eihän se kai enää pelaa, ympärysmitasta päätellen, asiaan), eikä teistä kumpikaan ole juntti. Hyvä jääkiakkoilijat, ja (kerrankin!) hyvä jenkit!

Olen muuten vähän niin kuin jakanut tuon open kohtalon, käänteisenä. Minä kun olen jo tällainen kypsään ikään (köh) ehtinyt naisihminen, niin tuolla yliopistolla aina silloin tällöin mua tsiikailtiin arvioivasti, ja katseista luin sanattoman kysymyksen: "Mitä toi ope täällä penkissä meidän joukossa istuu? Miksei mene tuonne eteen ja ala paasata?"

Celia, nykyään kuulemma töihin pääsee helpommin, jos on hyvä tyyppi mutta ei osaa työtään kuin jos ei ole hyvä tyyppi ja osaa työnsä. Olen ymmärtänyt tämän niin, että jos on hyvin sosiaalinen, eläväinen ja saa työkaverit nauramaan, pääsee töihin vaikka ruuvari ei pysy kädessä. Homokuvio tuli vähän yllätyksenä (mulle), mutta epäilemättä on ammatteja, joissa kaapista tulo – jos sinne on kerran mennyt eksymään – voi tuntua melkein mahdottomalta.

Viheliäistä on, jos vielä nykyään on ammatteja, joihin ei seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi voi hakeutua, vaikka kuinka mieli palaisi kyseisiin askareisiin. Ehkä tämmöiset julkiset keskustelut voivat korjata tuollaisia vinoumia – se niiden jalo tarkoitus ainakin lienee.