maanantai 25. toukokuuta 2015

Tänään täysin kotona

Olen nyt viikon tehnyt huomioita siitä, millaista on olla takaisin koti-Suomessa. Jotta saisin laajemman kuvan, matkustin haistelemaan merituulta Vaasaan pariksi päiväksi. Matkan syynä oli osittain myös se, etten kyllästyisi Tamper^EIHÄN SELLAINEN olisi edes mahdollista, mitäs minä nyt, Esikoista ja Esikoisen uutta kotia kävin katsomassa.

* * *

Seuraavat huomiot on paiskattu silmilleni, järjestys on mielivaltainen ja sekalainen, kuinkas muuten:
 • Rakastan edelleen leppymättä pyykinpesukonettani, ei ole aika eikä välimatka haalistanut tunteitani. Se on maailman hienoin ja tarmokkain laite. Siinä on jopa jäljellä olevan ajan näyttö!
 • Jälleennäkeminen imurin kanssa oli hyväntuulinen, melkeinpä riemukas. Olen hyvin sekavissa tunteissa tästä. Tämä tuskin tarkoittaa, että tulevaisuudessa olisimme kuitenkaan kovin läheisiä, mutta jonkinlainen alku tämäkin ehkä on.
 • Moccamaster on paras keksintö sitten ydinsukellusveneen.
 • Työtuoli, tuo tuoleista ja istuimista ihanin, odotti työpöydän ääressä tyynenä. Sitä järkkymätöntä tukea, minkä se tarjoaa minulle kiperissäkin tilanteissa, ei voi korvata mikään!
 • Suomessa on valtavasti ihania juustoja. Ihme etteivät kaikki suomalaiset ikään, pituuteen ja sukupuoleen katsomatta paina kahtasataa kiloa. Miten niitä voi olla syömättä muka koko ajan?
 • Samat sanat voileipälevitteille.
 • On kummallista, kun kaikki ympärille kirjoitetut sanat ymmärtää vilkaisulla ja arvailematta. On vähän häiritsevää, kun ihmisten puheet tunkevat korviin. Unkarissa ilmeisesti päläpälä-suodatin meni käytön puutteesta vähän huonoon kuntoon, eikä se vielä ole voimistunut entiselleen.
 • Unkarin flora on huomattavasti humaanimpaa kuin Suomen: nenä on jo viikossa riekaleina ja verenvuotoa sieltä arvatenkin aiheuttaa muukin kuin uusi Tupu, Hupu ja Lupu -hallituskaveritrio.
 • Suomessa, tai ainakaan Tampereella ja Vaasassa, ei haise mikään. Kehno ja laimea on kotimaan tuoksuilmapiiri. Kaipaan Budapestin ominaishajua, joka – ihan tosi – on erittäin miellyttävä ja kotoisa, vaikka varovasti arvioiden se on koostunut ainakin seuraavista: viemäri, kusi, katupöly, pakokaasu, Tonavan kostea tuuli, ruoka, leipomo, hajuvedet ja muu ihan kaikkien mahdollisten ja mahdottomien tuotteiden tuoksukimara, leikattu ruoho, kukkivat puut ja pensaat, koiranpaska. Se on lämmin ja värikäs ihan niin kuin kaupunkin muutenkin. (No niin, nyt minä sitten taas vetistelen täällä, vaikka ei enää pitänyt.)
 • Vesipullo maksaa R-Kioskilla 1,60 euroa (pantti 0,20 vähennetty). Naurukuolo! Unkarissa samanlainen pullo maksaa noin 13 senttiä. Ovatko suomalaiset tuotanto-, kuljetus-, varastointi- ja työkulut tosiaan 14 kertaa suuremmat kuin unkarilaiset? Eeeh, en usko.
 • Telkkarista näkyy Areena. Onnellista!
 • Illalla myöhään, puolen yön aikaan, on valoisaa. Mielisairasta!
 • Kaikki on kovin helppoa kotona. Tilaa on siitä huolimatta, että pöydät ja lattiat ovat täynnä lajittelematonta postia.
 • Alapesusuihkulle voisin laulaa ylistyslauluja. Ja laulankin! Harmi ettette te kuule niitä.
 • Alkukappaleeseen suoraan liittyen: Pohjanmaa on aina yhtä helvetin pelottava aakee laakee. Salaliitolta vaikuttaa, ettei mobiili-internet toimi siellä, vaikka linkkitornista näkyy toiseen eikä välillä ole laaksoa, ei kukkulaa. Kun Lapuan liike lähestyy, kukaan ei kuule huutoasi.
* * *

Puoli vuotta on pitkä aika olla pois kotoa. Kieltä tai paikallisia tapoja en ole unohtanut, kuten tietysti tapoihin kuuluisi, mutta olin kyllä vähän unohtanut, miten kiva on oma koti. Ensi talvi ollaan kyllä Tampereella.

Varmaankin.

* * *

PS. Valitsemani otsikko tuntui jotenkin kulahtaneelta ja tutkailin asiaa. Näin on. Olen kirjoittanut muutama vuosi sitten siitä, millaista on olla Tänään osittain kotona.

6 kommenttia:

Ana kirjoitti...

Oi ihkuu, just eilen mietin sua, josko oot jo kotona. ja siellähän sä.

Tuuks kattoo rhododoeodoraron.. Niitä?

Tiina kirjoitti...

Erityisviihdyttävä kirjoitus. Teki mieli sarjakommentoida joka kohtaan jotain, mutta tyydyn nyt vaan sanomaan, että juustot ja levitteet... Niin kiellettyjen listalla meitsiltä. (Just söin olttermanni cheddaria ja lihoin kaks kiloo!)
Tosin hetkeä myöhemmin luulin, että syytit Flora-levitettä nenäverenvuodostasi. Hämmentävää.

Ohari kirjoitti...

Ana, tuun kattoon jalkapalloa 13.6. joten taitaa jäädä rhododododreehhehehet vähemmälle tänä vuonna siellä suunnassa. Tuu sää katsomaan Tampereen niitä niin?

Tiina, en mää tajunnut tota flora-juttua ensin ensinkään. Ihmettelin, että mitä se ny horisoo. Sitten luin oman tekstini oikein lukemalla ja tajusin. Kaikkea sitä tuleekin kirjoiteltua.

Anonyymi kirjoitti...

Minä en ymmärtänyt sitä flora-juttua vieläkään. Mitkä florat aiheuttavat Suomessa nenäverenvuotoa, vai enkö ymmärtänyt edes sitä oikein?

Ohari kirjoitti...

Olenpas minä nyt töllösti kirjoittanut. Ja väärinkin! Oikea kirjoitusasu on floora. Floora, joka tosin tulee jumalatar-Florasta, tarkoittaa kasvistoa – eläimistöä tarkoittaa sitten fauna. Suomalainen floora, eli suomalaiset koivut varmaan lähinnä, käyvät pölyinen sieraimiin niin, että nenä protestoi tuuppaamalla päivisin pihalle [kuvitelkaa itse] ja yön jälkeen [sitä ja] verta. Koneellinen ilmanvaihto varmaan pahentaa tilannetta. Onneksi on nenäkannu, jolle laulelen samanlaiset lemmenluritukset kuin alapesusuihkulle <3

Ana kirjoitti...

13.6. ... oliks mulla jotain siinä? Nyt en ulkoo muista. Mutta jos sul tulee mieleen tavata niin saa ehdotella.